Hernan Losada neemt afscheid: “Zonder Beerschot was ik niets, maar de cirkel is rond”

Hernan Losada neemt afscheid: “Zonder Beerschot was ik niets, maar de cirkel is rond”

Foto: Isosport

Hernan Losada is niet langer de coach van Beerschot. De 38-jarige Argentijn vertrekt per direct naar de Amerikaanse Major League Soccer. Er ligt voor Losada een driejarig contract klaar bij DC United. Het nieuws lekte gisteren uit in aanloop naar de verloren topper tegen Club Brugge. “Uiteraard is de timing hoogst ongelukkig.”

Vooraf, tijdens en na de match nam Hernan Losada uitvoerig afscheid van alle spelers en medewerkers van de club. De officiële bevestiging van het nieuws liet tot na het laatste fluitsignaal op zich wachten, maar iedereen had al snel door dat de match tegen Club Brugge zijn laatste zou zijn. Na de partij leek Losada opgelucht dat hij er voor het eerst iets over kon zeggen. “Als je afscheid moet nemen, is dat altijd pijnlijk. Zeker als het over Beerschot gaat. Maar voor mij is de cirkel rond. Zonder Beerschot was ik niets. Ik heb hier altijd alles gegeven. Het heeft mij bloed, zweet en tranen gekost om deze club terug in 1A te brengen. Dat is me gelukt”, klonk het trots.

Ambitie

Met nog dertien wedstrijden in de reguliere competitie voor de boeg verlaat Losada de club die hem zo na aan het hart ligt. “Qua timing komt deze overstap ongelegen, dat besef ik. Als ik zelf kon kiezen, dan was ik liever op het einde van het seizoen vertrokken. Ik stap er niet graag uit in het midden van het verhaal. Maar de competitie begint in de MLS in maart. Daarom moest het nu.” Losada zou in Amerika een veelvoud kunnen verdienen van zijn loon bij Beerschot. Financieel gaat de Argentijn er dus aardig op vooruit, sportief lijkt dat nog wat onduidelijk. Waarom dan deze keuze? “Voor elke ambitieuze coach is het een droom om trainer te kunnen worden in de MLS. Op het vlak van infastructuur en organisatie hebben ze daar veel stappen vooruit gezet. Voor een jonge coach als ik is dit een hele mooie uitdaging.”

Emotionele spelers

Hernan Losada en Beerschot, het was een mooi huwelijk. Hij arriveerde vijftien jaar geleden voor het eerst op het Kiel en het was liefde op het eerste gezicht. Voor de Argentijn werd Antwerpen zijn tweede thuis. Hij is dan ook niet over één nacht ijs gegaan om deze beslissing te nemen. “Uiteraard was dit geen gemakkelijke keuze. De laatste nachten heb ik behoorlijk weinig geslapen, maar met deze uitdaging kan ik een nieuwe stap in mijn carrière zetten. Dat kon ik niet negeren.” Losada hakte de knoop al voor het weekend door, vlak voor de match tegen Club Brugge lichtte hij zijn spelers in. “Dat was een emotioneel moment. Sommige jongens waren verdrietig. Maar iedereen gunt het mij wel. Dit zijn niet alleen mijn spelers, maar ook mijn vrienden. Ze begrijpen mij en ik verlaat Beerschot in goede omstandigheden. Deze club moet nu alleen naar boven kijken, niet naar beneden. Er ligt een goede basis, de club kan alleen maar beter worden.”

Familie

Losada blikte tot slot nog een keer terug op zijn laatste passage op het Kiel. “Een aantal jaar geleden ben ik voor een tweede keer teruggekomen. Bij wijze van spreken voor een cola en een pizza om te spelen tegen ploegen waar niemand tegen wil spelen. Toch zeker geen spelers met ervaring in eerste klasse zoals ik. Maar ik had één missie: deze club terug naar 1A brengen. In recordtijd is ons dat gelukt, met een promotie door de grote poort. Niet voor de groene tafel. Meer kan je niet vragen van een trainer in zo’n korte tijd. Ik ben hier 15 maanden trainer geweest en heb in die periode mijn leven gegeven voor deze club. De club was mijn familie. Ik werd wakker en ging slapen met één idee: op welke manier kan ik Beerschot beter maken? Of dit mijn definitieve afscheid is? Geen idee. Ik probeer van elke dag te genieten. Vandaag heb ik genoten van de topper tegen Club. Nu ga ik vol enthousiasme en positieve energie een nieuwe uitdaging aan.” En weg was hij. Voorlopig nog zonder vliegticket, maar wel met grote dromen.

Corrigeer