Twee scholen week dicht na besmettingen met Britse coronavariant, 2.000 gezinnen moeten tien dagen in quarantaine

Twee scholen week dicht na besmettingen met Britse coronavariant, 2.000 gezinnen moeten tien dagen in quarantaine

Foto: BELGA

Edegem / Kontich -

Twee scholen in de provincie Antwerpen moeten een week dicht na besmettingen met de Britse coronavariant. Zo’n tweeduizend gezinnen moeten tien dagen in quarantaine.

De basisschool OLFA Elsdonk in Edegem moet een week sluiten nadat twee positieve testen werden gemeld van de Britse variant van het COVID-19 virus. Dat meldde de school in een brief aan de ouders. De leerlingen, het personeel en hun gezinsleden moeten onmiddellijk voor tien dagen in quarantaine.

De beslissing werd genomen bij een spoedoverleg met een taskforce onder leiding van professor doctor Herman Goossens en professor doctor Guy Hans, het CLB en de veiligheidscel van de gemeente Edegem, klinkt het in de brief. Alle leerlingen en personeelsleden van de kleuter- en lagere school worden maandagnamiddag op school getest door een team van het UZA.

Besmetting buiten school

Naast de basisschool in Edegem moet ook het Sint-Jozefinstituut in Kontich een week sluiten nadat een besmetting met de Britse variant van het coronavirus werd vastgesteld. Dat bevestigt de burgemeester van Kontich Bart Seldeslachts (N-VA), die benadrukt dat besmetting buiten de school gebeurde. De leerlingen, het personeel en hun gezinsleden moeten tien dagen in quarantaine gaan.

De beslissing werd zondagavond gemaakt tijdens een spoedoverleg met experten van het UZA, het CLB, het Agentschap Zorg en Gezondheid en de gemeentes Kontich en Edegem. Het gaat om hetzelfde overleg waar ook een beslissing werd gemaakt over de basisschool OLFA Elsdonk in Edegem. Daar werden twee besmettingen met de Britse variant vastgesteld door huisartsen van de eerstelijnszone.

“Verregaande gevolgen”

“We hebben de beslissing samen genomen, om de verspreiding van de Britse variant in de regio Antwerpen tegen te gaan”, zegt burgemeester Seldeslachts. “We beseffen dat deze maatregel verregaande gevolgen heeft: zo’n 1.450 leerlingen, een 250 personeelsleden én al hun gezinsleden moeten in quarantaine gaan. Maar met de eindstreep van de coronacrisis in zicht is het des te belangrijker om de verspreiding van het virus tegen te gaan.” De besmetting werd vastgesteld bij één persoon die verbonden is aan de school. De besmetting vond volgens de burgemeester niet in de school plaats.

Op dinsdag zal een team van het UZA alle leerlingen en personeelsleden testen. “Woensdag zullen we dus meer weten”, besluit Seldeslachts.

Corrigeer

MEER NIEUWS