Duitse dopingarts gaat in beroep tegen vonnis wegens “geen eerlijk proces”

Duitse dopingarts gaat in beroep tegen vonnis wegens “geen eerlijk proces”

Foto: BELGAIMAGE

De Duitse dokter Mark Schmidt gaat in beroep tegen de gevangenisstraf van vier jaar en tien maanden die een rechtbank in München hem afgelopen vrijdag oplegde vanwege dopingpraktijken. Dat maakte zijn advocaat Juri Goldstein maandag bekend. De zaak gaat nu ook naar het Hof van Beroep, dat moet oordelen of de rechtbank van München procedurefouten maakte tijdens de zaak. Ook de openbare aanklager, die een gevangenisstraf van 5,5 jaar had geëist, denkt nog na over een beroepsprocedure.

Volgens Schmidt werd zijn recht op een eerlijk proces geschonden. De wil van het publiek om een strenge straf op te leggen werd, volgens hem, gevolgd.

Zijn advocaten pleitten tijdens het proces dat doping een deel is van sport op topniveau. Die redenering werd door rechter Marion Tischler naar de prullenmand verwezen.

De 42-jarige Schmidt werd ervan beschuldigd tussen 2011 en 2019 atleten van bloeddoping te hebben voorzien, onder wie de wielrenners Alessandro Petacchi en Georg Preidler en verschillende deelnemers aan de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. De Duitse arts, die tijdens het proces bekende dat hij illegale bloedtransfusies heeft uitgevoerd, is de spil in de dopingaffaire die bij justitie de naam Operatie Aderlass kreeg.

De zaak kwam aan het licht bij een inval tijdens het WK noordse ski in Innsbruck begin 2019, ook de praktijk van Schmidt werd doorzocht. Hij werd na huiszoekingen in hetzelfde jaar in zijn woonplaats Erfurt aangehouden.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.