Pil doet Leuvense duivenpopulatie krimpen met meer dan de helft, Gaia reageert tevreden

Pil doet Leuvense duivenpopulatie krimpen met meer dan de helft, Gaia reageert tevreden

Foto: djr

Leuven -

Sinds juli 2019 zet stad Leuven duiven aan de pil, om de duivenpopulatie op een diervriendelijke manier in te perken. Op een aantal locaties waar voederbakken staan, is de populatie met 57 procent gedaald.

“Duiven maken deel uit van het stadsbeeld, maar op sommige plaatsen zijn ze met te veel”, zegt schepen van stadsreiniging en dierenwelzijn Thomas Van Oppens (Groen). “Daarom zijn we blij dat ons experiment met de duivelpil zo’n goede resultaten afwerpt. Het resultaat is het grootst aan het station. Daar is de populatie op anderhalf jaar tijd gedaald met 69 procent.”

Naast de stationsomgeving, staan er voederbakken in het Sluispark, museum M/Ladeuzeplein en het Vriezenhof. In september 2020 kwam daar nog een vijfde locatie bij, namelijk het dak van het Cera-gebouw in de Muntstraat.

Om het project te doen slagen, herhaalt de stad haar oproep om duiven niet te voederen. “Sowieso is brood eigenlijk niet gezond voor die dieren. Maar het kan ook nefast zijn voor ons programma”, gaat Van Oppens verder. “We voederen de dieren op vaste plaatsen en vaste momenten. Als de duiven ergens anders voedsel vinden, dan komen ze niet meer naar onze voederplekken.”

Gaia: “Positieve resultaten”

De duivenpil is een diergeneesmiddel dat bestaat uit maïskorrels met daarover een laagje nicarbazine, het diergeneeskundig middel R-12. Hierdoor vervormt het vlies tussen het eiwit en het eigeel en wordt bevruchting onmogelijk. “Het geneesmiddel is onschadelijk voor de duiven”, benadrukt Van Oppens. Het effect van de pil is slechts tijdelijk: als de duiven meerdere dagen zouden stoppen met dit voer te eten, worden ze opnieuw vruchtbaar.

De methode is volgens dierenrechtenorganisatie GAIA een van de meest diervriendelijke manieren om overlast van duiven te beperken. “Dit zijn zeer positieve resultaten”, zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA. “Ik hoop dat veel andere steden en gemeenten dit goede voorbeeld zullen volgen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS