Wandelaars gezocht die met pop willen wandelen om luchtkwaliteit te meten

Wandelaars gezocht die met pop willen wandelen om luchtkwaliteit te meten

Foto: Universiteit Antwerpen

Antwerpen -

Universiteit Antwerpen zoekt vrijwilligers die willen wandelen met een kinderwagen, met daarin pop Claire. Een opvallend oproep voor serieus onderzoek van de universiteit samen met Provincie Antwerpen en streekvereniging Zuidrand. Want zo willen ze het effect van trage wegen – autoloos en dikwijls groener – onderzoeken op de luchtkwaliteit.

De pop is namelijk uitgerust met meetapparatuur, zegt Roeland Samson, de bio-ingenieur die het onderzoek leidt. “Het gaat om een dubbele kinderwagen waarin het ene zitje de pop zit en in het andere de meetapparatuur ligt. Die heeft sensoren om onder andere fijn stof en andere roetdeeltjes te meten. De bedoeling is dat mensen ermee gaan wandelen op een vast parcours in Mortsel langs drie parallelle wegen: een drukke, een minder drukke en een voormalige spoorwegberm die is aangelegd als trage weg. Van die locaties kunnen we dan de luchtkwaliteit vergelijken.”

Wandelaars gezocht die met pop willen wandelen om luchtkwaliteit te meten
De pop is uitgerust met meetapparatuur die fijn stof of roetdeeltjes meet Foto: Universiteit Antwerpen

Een logisch onderzoek, al is de vraag waarom wandelaars dat met een kinderwagen moeten doen en niet gewoon met een rugzak vol meetsensoren. Dat is bewust, zegt professor Samson. “In vorige onderzoeken merkten we dat de verkeersgerelateerde vervuiling op ademhoogte bij kinderen veel groter is dan op de hoogte waarop wij ademen. Dat is omdat kinderen zich dichter bij uitlaatgassen bevinden.” Het project loopt tot eind dit jaar. De universiteit wil in elk seizoen én op verschillende tijdstippen – in de spits of tijdens het weekend – metingen doen. “We hebben dus wel wat mensen nodig die eenmalig of wekelijks met de kinderwagen willen wandelen. Hoe meer mensen, hoe liever.” Aanmelden kan via www.uantwerpen.be/claire.

Corrigeer

MEER NIEUWS