Apache vrijgesproken voor filmpje aan ’t Fornuis

Apache vrijgesproken voor filmpje aan ’t Fornuis

Foto: RR

Antwerpen -

Hoofdredacteur Karl Van den Broeck en journalist Stef Arends van de nieuwssite Apache hebben de privacy van projectontwikkelaar Erik Van der Paal niet geschonden en ze hebben hem ook niet belaagd door verborgen camerabeelden te maken aan restaurant ’t Fornuis. De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft hen woensdag vrijgesproken.

Van der Paal organiseerde op 20 oktober 2017 een verjaardagsdiner in ’t Fornuis in Antwerpen. Journalist Stef Arends had een fiets met een verborgen camera tegenover de ingang geplaatst en filmde zelf ook met een camerabril de aankomst van de genodigden aan het restaurant. Verschillende leden van het toenmalige Antwerpse stadsbestuur maakten hun opwachting, onder wie ook burgemeester Bart De Wever (N-VA).

De beelden werden enkele weken later gepubliceerd bij het dossier De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever. Van der Paal, die met zijn Land Invest Group destijds actief was in enkele grote Antwerpse bouwdossiers, diende een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen Apache.

Maatschappelijk belang

“Onze cliënt was geen publiek figuur. Als je hem googelde, leverde dat slechts 346 hits op. Er was ook geen enkele afbeelding van hem te vinden op het internet. Het ging dus om een privéfeest van een privépersoon en Apache had niet het recht om heimelijk te filmen of om die beelden te koppelen aan beweringen rond belangenvermenging”, pleitte advocaat Walter Damen.

Of Van der Paal nu al dan niet een publiek figuur is, vonden de advocaten van Apache irrelevant. “De vraag die men zich hier moet stellen, is of die beelden een maatschappelijk belang hadden en het antwoord daarop is ja. Apache onderzocht destijds of er misschien geen te nauwe banden waren tussen het stadsbestuur en de bouwpromotor en daarom was het relevant om te filmen wie er allemaal naar zijn verjaardagsdiner kwam”, pleitte meester Caro Van Wichelen.

De rechter gaf hem gelijk. De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft hoofdredacteur Karl Van den Broeck en journalist Stef Arends woensdag vrijgesproken.

LEES OOK. Journalisten Apache voor rechter wegens maken van beelden aan ’t Fornuis: “Hebben volste vertrouwen in goede afloop”

Corrigeer

MEER NIEUWS