Duitsland verbiedt als eerste land massaslachting van mannelijke kuikens

Duitsland verbiedt als eerste land massaslachting van mannelijke kuikens

Foto: Mine Dalemans

De Duitse regering heeft ingestemd met een voorstel om de slachting van miljoenen mannelijke kuikens te beëindigen. Duitsland is het eerste land ter wereld dat zo’n maatregel neemt.

Alleen al in Duitsland worden jaarlijks ongeveer 45 miljoen mannelijke kuikens meteen na de geboorte gedood, omdat ze geen economisch nut hebben. Ze kunnen geen eieren leggen en zijn ook niet geschikt voor de productie van kippenvlees. Dierenactivisten wereldwijd klagen de situatie al jaren aan, want ook in andere landen worden haantjes meteen geruimd.

In Duitsland wordt het vanaf volgend jaar dus verboden. “We zijn het eerste land ter wereld dat zo’n maatregel neemt”, aldus een fiere minister van Landbouw Julie Kloeckner, die het wetsvoorstel indiende. “Het bannen van deze onethische praktijk is een belangrijke stap in de richting van betere dierenbescherming.”

Vanaf 2022 moeten professionele kippenhouders gebruikmaken van een technologie die het geslacht van het dier identificeert voordat het ei is uitgekomen. Op die manier kan voorkomen worden dat de mannelijke kuikentjes geboren worden. In een latere fase, ten vroegste in 2024, zal het proces nog worden uitgebreid zodat embryo’s geen pijn voelen.

Corrigeer

MEER NIEUWS