Pfizer levert 28.000 doses minder, maar klein deel ziekenhuispersoneel toch gevaccineerd: “Kijken of we tweede prik kunnen uitstellen”

Pfizer levert 28.000 doses minder, maar klein deel ziekenhuispersoneel toch gevaccineerd: “Kijken of we tweede prik kunnen uitstellen”

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Foto: BELGA

Er zal dan toch “zo snel mogelijk” begonnen worden met het vaccineren van het personeel in de Vlaamse ziekenhuizen, zelfs al levert producent Pfizer volgende week 28.000 dosissen minder dan verwacht. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bekendgemaakt. Er wordt onder andere gekeken of het interval tussen de eerste en de tweede dosis verlengd kan worden.

Deze week zouden 37.000 personeelsleden van verschillende Vlaamse ziekenhuizen gevaccineerd worden, zo had Vlaams minister van Welzijn Beke (CD&V) vorige week vrijdag aangekondigd. Maar dit weekend al kwamen de eerste signalen dat producent Pfizer het aantal vaccins voor Vlaanderen zou terugschroeven. Dinsdagavond kwam de bevestiging. Volgende week krijgen we geen 57 trays met flesjes zoals beloofd, maar slechts 33 stuks. Concreet betekent dat 28.080 dosissen minder dan verwacht.

LEES OOK. Pfizer schroefde levering vaccins terug na kennis over zesde dosis

“Dat zijn een fiks aantal vaccins minder. Daarom hebben we de strategie om ziekenhuispersoneel te vaccineren op pauze gezet. We willen eerst intern overleggen”, zei Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid. Er moest hercijferd worden.

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) begrijpt dat het nieuws hard is aangekomen bij het ziekenhuispersoneel. “Dat is frustrerend, ontgoochelend. We delen dat gevoel met hen.” Er wordt nu onder meer gekeken of het interval tussen de eerste en de tweede dosis verlengd kan worden voor ziekenhuispersoneel, om zo meer personen meteen al een eerste prik te kunnen geven. De wachtperiode is nu 21 dagen, mogelijk wordt dat 35 dagen.

Het vaccineren van bewoners en personeel in woon-zorgcentra blijft de eerste prioriteit. Maar toch wil Beke dat ook onder het ziekenhuispersoneel al snel mensen ingeënt worden. “We willen de mensen perspectief geven”, zegt Beke.

Al zijn er uitzonderingen. Twee ziekenhuizen, het Middelheimziekenhuis in Antwerpen en het SOL-ziekenhuis in Genk, hebben elk duizend dosissen van het Moderna-vaccin gekregen. “Zij vallen buiten die quota, en kunnen dus meteen vaccineren.”

Nieuwe quota

In de 13 HUB-ziekenhuizen waar het Pfizer-vaccin nu al bewaard wordt, zou een deel van het personeel de komende twee weken toch al gevaccineerd kunnen worden. Er wordt daarbij voorrang gegeven aan mensen op de spoedafdelingen en op de dienst intensieve zorgen. “Zij staan het meest intensief in contact met patiënten, en moeten ook het langst beschermende kledij dragen.”

De komend dagen wil Zorg en Gezondheid voor elk ziekenhuis quota berekenen: hoeveel mensen zouden kunnen worden gevaccineerd. “Maar een quotum staat niet gelijk aan een beloofd vaccin”, zegt Dirk Dewolf. “We gaan niet meer voortbouwen op de aankondigingen van de leverancier. We willen ze eerst zien toekomen, vooraleer we gaan communiceren.”

Corrigeer

MEER NIEUWS