Beervelde maakt zich op voor eeuwfeest

Beervelde maakt zich op voor eeuwfeest

Beervelde viert dit jaar een eeuwfeest als gemeente Foto: DSL

Lochristi / Beervelde -

Beervelde, deelgemeente van Lochristi, bestaat in 2021 honderd jaar. De feestelijkheden zijn gepland in september en een groep ‘Beervelde100’ hoopt de ganse gemeente te mobiliseren

Dat Beervelde als gemeente ‘slechts’ 100 bestaat lijkt eigenaardig. De oudste vermelding "Berenvelt" valt immers al terug te vinden op een akte uit 1309 volgens dewelke een poorteres van Gent, Agatha weduwe van Ser Symoens, een stuk grond afstond aan de pastoor van Destelbergen op voorwaarde dat er een kapel zou worden opgericht. Pas in 1809 werd het gehucht Beervelde verheven tot een afzonderlijke parochie die behoorde tot de dekenij Lokeren. Beervelde zelf bleef tot 1921 een gehucht van Destelbergen. In 1921 werd Beervelde een zelfstandige gemeente. Enkele wijken uit Laarne (383 ha), Kalken (410 ha) en Heusden werden toen bij de gemeente gevoegd.

Beervelde is tot einde 1976 een zelfstandige gemeente geweest, waarvan het gemeentehuis nog getuigt. Kenmerkend door de dorpskern is de grote plataan, die als vrijheidsboom door het leven gaat. De plataan werd geplant in het eerste kwart van de 19e eeuw naar aanleiding van de Belgische Revolutie en vormt een beeldbepalend element in de straat.

Om een aantrekkelijk feestprogramma voor 100 jaar Beervelde samen te stellen is Beervelde op zoek naar ideeën en mensen die willen meewerken om van het eeuwfeest een echt feest te maken. Binnen een gemeenschappelijk kader wordt bekeken hoe alle activiteiten kunnen gestroomlijnd worden tot een mooi geheel.

Hierbij rekent men ook op de Beerveldse verenigingen die elk hun manier of gezamenlijk het feestprogramma willen ondersteunen. Wie als commerciële organisatie het eeuwfeest van Beervelde wil ondersteunen of meer info wil kan terecht op info@beervelde100.be. Ook kleinschalige initiatieven zijn welkom.

Meer info via www.beervelde100.be en https://www.facebook.com/groups/beervelde100jaar

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio