Agentes gefilmd terwijl ze “makakken” en “bende homo’s” roepen, maar ze ontlopen straffen

Brussel -

Twee Brusselse agentes die zich te buiten gaan aan racistische en homofobe commentaren. Dat tafereel valt te zien op een video uit 2018, die recent is opgedoken. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wordt op het matje geroepen door de Brusselse PS.

De beelden dateren van 2018. Er zijn twee agentes van de politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst) te zien die met hun dienstwagen op patrouille zijn in Anderlecht. De twee vrouwen slingeren burgers op straat tijdens hun tocht verschillende verwijten naar het hoofd, gaande van “makakken” tot “bende homo’s”.

Opvallend, want de twee politievrouwen die te zien zijn op het filmpje dienden indertijd zelf klacht in tegen hun overste voor antisemitisme. De overste, die het antisemitisme ontkent, is toen overgeplaatst, zijn zaak moet nog behandeld worden. Volgens wat wij vernamen dienden de agentes de klacht in omdat ze boos waren omdat de overste hen ‘te hard liet werken’.

Kritiek

De eerste politieke reacties op het verhaal zijn scherp. CDH spreekt van “feiten van een extreme ernst”. Politieraadslid Sofia Bennani wil volledige transparantie over de zaak en stuurt aan op (bijkomende) sancties. Brussels Parlementslid Pierre Kompany wil de commissie Binnenlandse Zaken zo snel mogelijk laten bijeenkomen. “Sommige politiecommissarissen krijgen te veel klachten over racisme van hun agenten binnen. Na de zaak-Ibrahima en de rellen die hebben plaatsgevonden, is het vertrouwen in de politie duidelijk zoek”, stelt hij.

De vraag van Kompany tot dialoog wordt ook onderschreven door PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej. “Alles passeert hier de revue: racisme, homofobie en andere uitspraken die politieagenten niet waard zijn”, zegt hij over de video. “Dit kan alleen maar voor spanningen zorgen. Mevrouw de minister van Binnenlandse Zaken, we hebben een nationaal verzoeningsproject nodig, en snel”, schrijft hij op Twitter.

De twee agentes werden gesanctioneerd door de politie, maar een van hen vocht een terugzetting in weddeschaal succesvol aan bij de Raad van State. De straf zou namelijk drie dagen te laat zijn uitgesproken.

Corrigeer

MEER NIEUWS