Nieuwe coach kent het probleem van Swings, maar panikeert niet na teleurstellend EK: “Denk dit seizoen nieuwe Bart te zien”

Nieuwe coach kent het probleem van Swings, maar panikeert niet na teleurstellend EK: “Denk dit seizoen nieuwe Bart te zien”

Foto: ANP

Bart Swings eindigde zondag op het Europees kampioenschap schaatsen voor allrounders op de zesde plaats. Dat was zeker niet het beste resultaat voor de 29-jarige Leuvenaar, die in het verleden al als tweede en derde finishte. Toch denkt coach Martin ten Hove dit seizoen “een nieuwe Bart” te zullen zien.

Ten Hove is de coach van de schaatsploeg IKO, waartoe de Belg behoort. Hij maakt een nadrukkelijk onderscheid tussen de “oude” en “nieuwe” Bart Swings.

“De valkuil is dat hij te graag wil”, klinkt het. “We hebben gewerkt aan zijn techniek. Daarin heeft hij grote stappen gemaakt. Op training lukt het. Maar Bart wil dat natuurlijk ook in wedstrijden laten zien. Onder wedstrijddruk heeft hij oude fouten gemaakt.”

Zelf verklaarde Swings na afloop geen ontspannen slagen te kunnen maken. Gevolg was dat hij het afgelopen weekend op de 1.500 en 5.000 meter seconden boven zijn tijden in trainingsraces bleef.

“Hij was te gretig, te gejaagd, geforceerd”, aldus Ten Hove. “In de bochten had hij niet de goede lijn. Er was geen rust in de slag. De rechte stukken van de vijf kilometer waren goed, de bochten niet. Op de 1.500 meter moet hij gewoon harder openen.”

Nieuwe coach kent het probleem van Swings, maar panikeert niet na teleurstellend EK: “Denk dit seizoen nieuwe Bart te zien”
Foto: AP

Fitter dan ooit

Ten Hove meent, op basis van allerlei tests, dat Swings fitter is dan ooit. Zijn leeftijd - volgende maand wordt hij dertig - speelt hem zeker ook geen parten. De coach wijst daarentegen wel op het voordeel dat de Nederlandse schaatsers bij IKO, zoals de olympisch kampioenen Jan Blokhuijsen, Jorien ter Mors en Esmee Visser, ondervinden omdat ze bijna elke week een wedstrijd hebben.

Volgens Ten Hove hebben de Nederlanders zo een voorsprong omdat ze al sinds november serieuze wedstrijden rijden. “Buitenlanders moesten het meestal met oefensessies doen. Het gaat natuurlijk niet altijd meteen goed.”

Voor en na de race onderhoudt Swings contact met Jelle Spruyt, zijn skeelercoach die hem in het verleden ook op de schaats heeft begeleid. Beiden kennen elkaar al bijna twintig jaar. Ten Hove heeft daar begrip voor. “Wij hebben ook contact met Jelle. Jelle helpt Bart, belt veel met hem en kent hem door en door. Zowel fysiek als mentaal. Wij doen het schaatsprogramma.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.