Kersvers duo Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe zijn tevreden over start in Rally van Monte Carlo: “We hadden zelfs nog sneller gekund”

Kersvers duo Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe zijn tevreden over start in Rally van Monte Carlo: “We hadden zelfs nog sneller gekund”

Foto: AFP

Samen met nieuwe corijder Martijn Wydaeghe nam Thierry Neuville een degelijke start in de Rally van Monte Carlo. De Hyundai-rijder tikte na de eerste dag als vierde aan, op 16 seconden van teammaat Tänak, maar wel vóór wereldkampioen Sébastien Ogier.

“Helemaal naar rechts, dus?”

“Naar rechts, ja, op stand drie. Wacht, ik kom kijken.”

Bushalte La Trinité, op de Route Nationale 85 tussen Corps en Gap in de Franse Hautes-Alpes. Het decor voor de eerste bandenwissel die Thierry Neuville samen met corijder Martijn Wydaeghe moest uitvoeren. Tussen de eerste en de tweede chronorit van de Rally van Monte Carlo nam het duo ruim de tijd om de juiste rubbers te monteren, de ophanging af te stellen en de antirolstang op hun Hyundai i20 WRC bij te regelen. Al kwamen de vragen altijd van Wydaeghe, en de aanwijzingen steevast van de vijfvoudige vicewereldkampioen.

“Ja, ik moet hier een beetje leraar spelen”, grijnsde Neuville. “Ik heb geen andere keuze. Martijn moet niet alleen aan de nota’s wennen, aan de snelheid ook, maar dit soort oefeningen is ook nieuw voor hem. Maar alles loopt vlot, geen probleem."

“Het is niet mijn eerste rally natuurlijk”, glimlachte Wydaeghe bij zijn terugkeer in het servicepark in Gap. Ook zijn eerste contact met de media sinds de aankondiging van zijn onverwachte invalbeurt gaat West-Vlaming goed af. Zeker als hij ook in het Vlaams wordt aangesproken.

“Opgelucht dat we een goede start hebben genomen? Ach, ik voelde op voorhand helemaal geen druk, echt waar”, stelde Wydaeghe met blinkende oogjes. “Ik kende het team al goed, en ze hebben me van in het begin uitstekend omringd. Maar ik moet toegeven, ik ben wel heel blij dat we van bij de start zo goed konden presteren.”

Kersvers duo Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe zijn tevreden over start in Rally van Monte Carlo: “We hadden zelfs nog sneller gekund”
Banden wisselen, dat hoort voortaan ook tot het takenpakket van Martijn Wydaeghe (met muts), de nieuwe corijder van Thierry Neuville. Foto: gve

Technische problemen

Al werd het duo ook geplaagd door technische problemen. “We hadden inderdaad nog wat sneller gekund”, vulde Neuville. “Maar we werden geplaagd met problemen met de intercom. Ik hoorde Martijn niet altijd even goed. Het was al wat wennen om voor de eerste keer zijn stem te horen, maar als je door technische problemen niet altijd goed snapt wat er wordt gezegd, is dat een beetje frustrerend. Goed, het is een probleem dat snel kan worden opgelost. Dat zal nodig zijn, want op vrijdag volgt een zware dag. Zes chronoritten, goed voor bijna 130 kilometer, en ik vrees dat de omstandigheden in de loop van de dag danig zullen veranderen. Om de avondklok (18 uur, red.) te vermijden moeten we nu vroeger vertrekken dan oorspronkelijk gepland. De staat van de wegen zou in de loop van de voormiddag wel eens voor verrassingen kunnen zorgen.”

Corrigeer