Miserabele ochtend voor Thierry Neuville in Rally van Monte Carlo

Miserabele ochtend voor Thierry Neuville in Rally van Monte Carlo

Weinig sneeuw en ijs vrijdagochtend, waardoor de bandenkeuze van Thierry Neuville niet optimaal bleek Foto: BELGAIMAGE

Tijdens de drie chronoritten van vrijdagochtend in Gap liep het voor Thierry Neuville niet helemaal zoals gepland. Een slechte bandenkeuze zorgde er oor dat de Oostkantonner in de Rally van Monte Carlo nu op meer dan een minuut van leider Sébastien Ogier volgt.

Aan het assistentiepark in het Zuid-Franse Gap vielen er in het Hyundai-kamp enkel grimmige gezichten te noteren. Leider Ott Tänak was in drie proeven tijd van één naar drie gezakt, en Thierry Neuville verloor meer dan een minuut op Sébastien Ogier. De wereldkampioen, die als vijfde aan de tweede dag van de Monte Carlo was begonnen, bleek op vrijdagochtend ongenaakbaar.

“Onze bandenkeuze was niet top”, hield Neuville het nog beleefd. “Omdat we drie slicks en drie spijkerbanden hadden meegenomen (inclusief de twee reservebanden, red.) moest er altijd minstens één spijkerband op de auto worden gemonteerd. Maar er lag minder ijs en sneeuw dan verwacht, dus dat bleek nutteloos. De wagen schoof alle kanten op, in de laatste ochtendproef ging ik zelfs even achterstevoren. En om het nog wat erger te maken kon mijn ouvreur (de rijder die kort voor de start de laatste info over het parcours doorspeelt, red.) niet alle chronoritten afwerken, omdat hij betrokken was bij een incidentje op de verbindingsrit. Dus we konden onze nota’s niet aanpassen. Neen, geen goede ochtend.”

Verder moet er logischerwijs ook nog worden geschaafd aan de samenwerking met zijn kersverse corijder Martijn Wydaeghe. “Ja, het ritme in het voorlezen van de nota’s zit nog niet altijd helemaal goed”, geeft Neuville toe. “Af en toe moet het wat sneller, dan weer wat trager. Maar we komen er wel.”

Na vijf proeven leidt Sébastien Ogier met 11,3 seconden voorsprong op Toyota-teammaat Elfyn Evans. Ott Tänak (Hyundai) volgt op 24,8 tellen, Kalle Rovanperä (Toyota) op 28,2. Neuville en Wydaeghe staan vijfde op 1’02. Vrijdagnamiddag worden er nog twee klassementsritten afgewerkt, goed voor iets meer dan 40 kilometer tegen de klok.

Corrigeer