Na ‘verraad’: Proud Boys keren Trump de rug toe

Video: Het Nieuwsblad

De extreemrechtse groep Proud Boys neemt volgens de Amerikaanse krant The New York Times afstand van voormalig Amerikaans president Donald Trump. Zijn bereidwilligheid om uiteindelijk toch het Witte Huis te verlaten wordt als verraad aanzien, schrijft de krant die berichten op berichtendienst Telegram en socialemediaplatform Gab kon inkijken.

De breuk met de voormalige president komt als een verrassing, want jarenlang behoorden de Proud Boys tot de loyaalste Trump-aanhangers. Tijdens een debat met Joe Biden richtte Trump zich zelfs expliciet tot hen, toen hij zei: “Proud Boys - stand back and stand by.” (Proud Boys - zet een stap achteruit en sta klaar.)

Zijn bereidheid om het Witte Huis uiteindelijk toch te verlaten en zijn veroordeling van de bestorming van het Capitool op 6 januari zou voor de breuk gezorgd hebben. De Proud Boys omschrijven hem nu op Telegram als “extreem zwak” en er circuleren ook oproepen om weg te blijven van toekomstige Trump-rally’s. Daarnaast stoot het de Proud Boys ook tegen de borst dat Trump enkele van hun leden die werden opgepakt tijdens de bestorming van het Capitool geen gratie verleende. Minstens vijf leden van de extreemrechtse groepering moeten voor de rechter verschijnen.

LEES OOK. Elke kant heeft z’n knokploeg: Proud Boys willen westerse beschaving beschermen, NFAC strijdt voor eigen zwarte staat

Corrigeer

MEER NIEUWS