Akte van beschuldiging tegen Trump wordt maandag aan Senaat overgemaakt: afzettingsproces kan dinsdag starten

Akte van beschuldiging tegen Trump wordt maandag aan Senaat overgemaakt: afzettingsproces kan dinsdag starten

Foto: AFP

De Democraten van het Huis van Afgevaardigden willen vaart zetten achter het impeachment-proces van president Trump. Komende maandag zal leider van de Democraten in het Huis, Nancy Pelosi, de impeachementartikelen overmaken aan de Senaat. Vervolgens moet de Senaat zich buigen over de zaak. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De akte van de inbeschuldigingstelling van Donald Trump wordt maandag aan de Senaat overgemaakt, zo heeft de leider van de Democraten in het hogerhuis, Chuck Schumer, vrijdag aangekondigd. De Senaat zal zich dan moeten buigen over de vraag: heeft Trump aangezet tot de bestorming van het Capitool?

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, “heeft me laten weten dat de akte van beschuldiging maandag aan de Senaat wordt overgemaakt”, zei Schumer in de Senaat. De Republikeinse miljardair wordt ervan beschuldigd dat hij zijn aanhangers er op 6 januari toe aanzette het Capitool te bestormen, op het moment dat de parlementsleden daar de zege van Joe Biden in de presidentsverkiezingen bevestigden. Met deze gang van zaken, kan het proces in de Senaat al op dinsdag starten al werd een officiële datum werd nog niet bekendgemaakt. Schumer liet enkel weten met Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen, de kalender en de duur te hebben besproken. “Maar vergis u niet, er komt een proces in de Senaat en een stemming over de schuld of onschuld van de president”, zei hij.

Mitch McConnell liet op zijn beurt weten niet opgezet te zijn met de timing. “De impeachmentprocedure in het Huis van Afgevaardigden is sneller en minimalistischer geweest dan ooit. De volgende stap mag dan ook niet een inadequaat proces in de Senaat zijn”, zei hij.

“We hebben nood aan een volledig en evenwichtig proces, waarin de voormalige president zich kan verdedigen en de Senaat alle feitelijke, legale en constitutionele vragen in ogenschouw kan nemen”, voegde hij eraan toe. Eerder raakte reeds bekend dat McConnell mikte op midden februari om het proces te laten aanvangen, zodat de verschillende partijen voldoende tijd zouden krijgen om de zaak voor te bereiden.

Trump wordt ervan beschuldigd dat hij zijn aanhangers er op 6 januari toe aanzette het Capitool te bestormen, op het moment dat de parlementsleden daar de zege van Joe Biden in de presidentsverkiezingen bevestigden.

LEES MEER. Dankzij impeachment blijft Trump nog maanden in de schijnwerpers staan: “De Democraten hadden geen keuze”

Corrigeer

MEER NIEUWS