Goed nieuws voor Club Brugge: Raad van State geeft gunstig advies in stadiondossier (maar Cercle komt kritisch uit de hoek)

Goed nieuws voor Club Brugge: Raad van State geeft gunstig advies in stadiondossier (maar Cercle komt kritisch uit de hoek)

Goed nieuws voor Club Brugge. De Raad van State heeft een gunstig advies gegeven in het Brugse stadiondossier. Dat bevestigt minister Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vrijdag.

Eind vorig jaar kwam er opnieuw schot in het stadiondossier van Club en Cercle Brugge. Demir had toen namelijk het nieuwe gewestelijke ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor een voetbalstadion en bedrijventerrein langs de Blankenbergse Steenweg klaar. Dat moet de nieuwe thuishaven van Cercle Brugge worden. Club Brugge blijft op de site Jan Breydel.

LEES OOK. Club Brugge en een nieuw stadion: een lijdensweg die nu al meer dan veertien jaar duurt

Goed nieuws voor Club Brugge: Raad van State geeft gunstig advies in stadiondossier (maar Cercle komt kritisch uit de hoek)
Foto: RR

Het nieuwe plan - waarbij het project Blankenbergse Steenweg op maat gemaakt is van enkel Cercle Brugge - moest tegemoetkomen aan de opmerkingen van de Raad van State. Die vernietigde op 8 oktober het plan uit 2007 omdat het zou getuigen van onzorgvuldig ruimtegebruik.

Demir kondigde meteen aan dat het nieuwe plan er zo snel mogelijk moest komen. Het huidige Jan Breydelstadion voldoet immers niet meer aan de huidige comforteisen en sporttechnische normen van een moderne voetbaltempel. De Vlaamse Regering keurde het plan van Demir goed en kreeg vrijdag dus positief advies van de Raad van State.

Vanaf nu kan de Vlaamse regering het plan definitief vaststellen. Het besluit wordt nu gepubliceerd in het staatsblad. Vijftien dagen na die publicatie treedt het GRUP in werking. Daartegen zijn wel nog beroepsprocedures mogelijk.

LEES OOK. Club Brugge stelt nagelnieuw ‘ultracompact’ stadion voor: “We mikken op het seizoen 2022-2023”

Goed nieuws voor Club Brugge: Raad van State geeft gunstig advies in stadiondossier (maar Cercle komt kritisch uit de hoek)
Foto: RR

Trainer Philippe Clement weet welk parcours het Brugs stadiondossier intussen heeft afgelegd.

“Ik herinner mij dat ik, lang geleden, in een filmpje heb gezegd dat ik blij was dat het stadion er zou komen. Want ik kon toen met de fiets naar het nieuwe stadion: de tempel zou toen in Loppem komen. Ondertussen woon ik al twaalf jaar in Waasmunster, dus zo lang is dat al geleden”, zei hij bij de indiening van het nieuwe plan. “We lezen en horen wel veel dingen, er wordt zoveel gezegd. Ik ben vooral bezig met ons sportief verhaal. Het blijft altijd met twee woorden spreken in het stadiondossier. Maar ik hoop voor onze club, en alle supporters, dat het nieuwe stadion er zo snel mogelijk komt. Iedereen smacht daar al lang naar.”

Hoopvol

“Ik ben blij dat het snelle en harde werk samen met minister Demir en de betrokken instanties ons nu eindelijk een stap vooruit brengt”, reageerde Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon. “Onze diensten hebben steeds hun samenwerking verleend en mee gezocht naar mogelijke oplossingen voor het deelgebied Blankenbergse Steenweg en de mogelijkheid om er een stadion voor Cercle Brugge te kunnen bouwen. Binnen de toegelaten contouren van het instrument ‘remediëring’ werden de plannen voor deelgebied Blankenbergse Steenweg dus herwerkt en aangepast. Dat vele werk wordt nu eindelijk beloond met een positief advies dat vandaag definitief werd vastgesteld door de Vlaamse regering.”

“Ik ben vandaag blij met deze stap vooruit in dit dossier. Toch ben ik niet naïef, maar het stemt mij hoopvol dat onze nieuwe plannen positief onthaald werden bij de afdeling wetgeving van de Raad van State. Nu moet de termijn van 60 dagen doorlopen worden voor we, hopelijk, verder vooruit kunnen.”

Goed nieuws voor Club Brugge: Raad van State geeft gunstig advies in stadiondossier (maar Cercle komt kritisch uit de hoek)
Cercle-voorzitter Vincent Goemaere. Foto: BELGA

“Nog veraf”

Maar bij Cercle Brugge zijn ze nog niet van plan om een feestje te geven. “Naar aanleiding van de berichtgeving over de beslissing benadrukt Cercle Brugge dat we nog steeds veraf zijn van de effectieve bouw van een nieuw stadion op deze locatie. De vereniging grijpt de beslissing aan om op te roepen tot een meer realistische en gelijkwaardige aanpak van het Brugse stadiondossier, in het belang van alle betrokken partijen.”

Voorzitter Vincent Goemaere legt uit. “Cercle Brugge heeft nooit de intentie gehad om de Jan Breydelsite te verlaten. Iets wat zelfs is opgenomen in het beleidsprogramma 2019-2024 van de stad Brugge. Bovendien is Cercle Brugge, met zijn sterke lokale verankering, een betere match met de Sint-Andriesbuurt. Kijk alleen maar al naar onze sportieve ambities met jong talent uit Brugge, onze lokale supportersbasis en de bescheiden capaciteit van ons geambieerd stadion.”

“Sinds Club Brugge in januari 2020 plots aangaf alsnog een nieuw stadion te bouwen op de Jan Breydelsite, heeft Cercle Brugge steeds open en constructief samengewerkt met alle betrokken actoren aan alternatieve oplossingen. Helaas heeft dit geleid tot een scenario waarbij Club Brugge de voorkeur krijgt om een nieuw stadion op de Jan Breydelsite te bouwen, zonder concrete garanties voor de toekomst van Cercle Brugge”, klinkt het.

“We begrijpen het enthousiasme van Club Brugge om met de bouw van een nieuw stadion te beginnene, aldus Goemaere. “Toch eisen we dat de start van de werken wordt uitgesteld tot een duurzame, juridisch haalbare en eerlijke oplossing voor Cercle Brugge is gegarandeerd. De stad Brugge heeft ons gegarandeerd dat onze ploeg op de Jan Breydelsite kan blijven tot er een aanvaardbare oplossing is gevonden. We vragen de stad om die belofte na te komen.”

Goed nieuws voor Club Brugge: Raad van State geeft gunstig advies in stadiondossier (maar Cercle komt kritisch uit de hoek)
Foto: BELGA

“Het is belangrijk dat de veiligheid in het Jan Breydelstadion voor iedereen gegarandeerd blijft. Gelet op de huidige staat van het stadion, zou een structurele oplossing voor beide Brugse voetbalploegen nog hoger op de agenda moeten staan. Tijdelijke of gedeeltelijke oplossingen staan gelijk aan geen oplossing De voorbarige bouw van een stadion voor Club Brugge en het tijdelijke verblijf van Cercle Brugge op trainingsvelden in de Gulden Kamer zullen wellicht leiden tot een scenario dat intussen zijn weg naar de publieke opinie heeft gevonden: Cercle Brugge speelt in het nieuwe stadion van Club Brugge. Cercle Brugge wil benadrukken dat het deze optie uitsluit. Hoewel er gelijkenissen zijn met de huidige situatie in het Jan Breydelstadion, is er een wereld van verschil tussen twee teams die in één neutraal stadion spelen en twee teams die in het stadion van één van deze teams spelen.

Goemaere besluit: “Van bij de start van het stadiondossier heeft Cercle Brugge altijd een constructieve houding aangenomen, actief ideeën aangebracht en elke mogelijke oplossing verwelkomd die door andere actoren werd voorgesteld. Vandaag vragen we alleen maar om als gelijken te worden behandeld en niet uit ons huis te worden geschopt voordat er een haalbare, eerlijke en duurzame oplossing is voor beide voetbalclubs.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.