Na staking van veertien dagen: Franse sportkrant l’Equipe kan weer verschijnen

Na staking van veertien dagen: Franse sportkrant l’Equipe kan weer verschijnen

Foto: AFP

De staking bij de toonaangevende Franse sportkrant l’Equipe is afgelopen, zo bevestigde de Franse journalistenvakbond snj-cgt vrijdag. Na een afwezigheid van veertien dagen zal de krant zaterdag weer verschijnen.

De vlak na de Tweede Wereldoorlog opgerichte sportkrant verscheen op 8 januari voor het laatst. Nadien werd er door een meerderheid van journalisten een stakingsaanzegging ingediend, omdat zij het oneens waren met een door de directie afgekondigd sociaal plan. Daarbij zouden er veranderingen komen in de arbeidsomstandigheden en werd er voor het ontslag van een vijftigtal personeelsleden gevreesd. Dat terwijl er zich een bijzonder druk jaar aankondigt, met onder meer het EK voetbal en de Olympische Spelen van Tokio.

Hun actie kon internationaal op heel wat bijval rekenen, want meer dan 500 persoonlijkheden uit de sport- en culturele wereld ondertekenden een petitie voor een snelle terugkeer van de krant. De vakbonden zouden intussen garanties gekregen hebben dat er bij de illustrators en fotografen geen gedwongen ontslagen zouden vallen, voor de overige bedreigde jobs blijft het wel nog bang afwachten.

Corrigeer