Eerste grote uitbraak van Zuid-Afrikaanse coronavariant in ons land: 15 besmettingen in Oostende

Eerste grote uitbraak van Zuid-Afrikaanse coronavariant in ons land: 15 besmettingen in Oostende

Foto: EFO

Oostende -

Oostende kent op dit moment een grote uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) bevestigt dat er vandaag op zijn minst 15 nieuwe stalen zijn ontdekt in een ziekenhuis en een woon-zorgcentrum. Alle getroffen afdelingen worden in volledige afzondering geplaatst, in twee appartementsgebouwen zal preventief getest worden.

De állereerste besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus werd al gevonden in Oostende, maar de mutant heeft zich sindsdien weten te verspreiden in de kuststad. Op dit moment kent Oostende een grote uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant. Dat bevestigt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) aan onze redactie.

Op de afdeling geriatrie van het Sint-Jan-ziekenhuis zijn er vandaag 14 stalen ontdekt met de nieuwe variant. En ook in woon-zorgcentrum A. Lacourt is er een positief staal ontdekt. Al is de kans groot dat er daar nog veel meer gevaarlijke mutanten circuleren: 22 andere bewoners op dezelfde afdeling zijn ook besmet, maar hun stalen moeten nog in detail onderzocht worden.

Naast de uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant in het ziekenhuis en in het woon-zorgcentrum, kent ook een Oostends revalidatiecentrum een uitbraak. Daar moeten de stalen nog verder geanalyseerd worden, maar Tommelein vermoedt dat het ook daar om de Zuid-Afrikaanse variant gaat. Het centrum is per direct in lockdown geplaatst.

Ook testen in twee appartementsgebouwen

De getroffen afdelingen werden ingericht als ‘cohortafdeling’: ze zijn volledig afgezonderd van de rest van het ziekenhuis of woonzorgcentrum, en hebben afzonderlijk personeel. Bewoners en personeel zullen herhaaldelijk opnieuw getest worden. Stad Oostende vroeg aan Defensie extra ondersteuning voor het personeel van wzc A. Lacourt en kreeg daarop een positief antwoord.

Brononderzoek wijst uit dat de verschillende besmettingen met de Zuid-Afrikaanse variant in Oostende aan elkaar te linken zijn. Uit voorzorg zullen ook alle bewoners van twee appartementsgebouwen, één in de Ieperstraat en één aan het Ernest Feysplein, zo snel mogelijk preventief getest worden. Dat zal gebeuren met een mobiele testcrew die bij de mensen thuis zal komen.

Een pak besmettelijker

“Die Zuid-Afrikaanse variant moeten we echt buiten houden”, zegt viroloog Marc Van Ranst. En tot gisteren leek dat ook degelijk te lukken. Er waren er nog maar 8 stalen met de Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld. Vandaag stijgen die cijferen fors. De eerste grootschalige uitbraak in Oostende baart Van Ranst dan ook grote zorgen. Want experten waarschuwden eerder al dat de mutant van het coronavirus een pak besmettelijker is, en daardoor ook op korte tijd heel veel slachtoffers kan maken.

Corrigeer

MEER NIEUWS