Tom Dumoulin stopt voor onbepaalde tijd met wielrennen: “Alsof een rugzak van honderd kilo van mijn schouders is gegaan”

Tom Dumoulin stopt voor onbepaalde tijd met wielrennen: “Alsof een rugzak van honderd kilo van mijn schouders is gegaan”

Foto: BELGA

Verrassing van formaat in de wielerwereld: één dag nadat zijn ploeg Jumbo-Visma een cruciale rol aankondigde voor Tom Dumoulin (30) in het komende seizoen, heeft de Nederlander aangegeven voor onbepaalde tijd te stoppen met wielrennen. Hij heeft het trainingskamp van Team Jumbo-Visma verlaten om thuis na te kunnen denken over zijn wielertoekomst.

ANALYSE. Tom Dumoulin bewijst dat het hoofd even belangrijk is als de benen (+)

Voorlopig speldt de Limburger dus geen rugnummer op. “Ik heb gisteren het besluit genomen. En de ploeg steunt me daarin en het voelt echt goed. Het is echt alsof er een rugzak van honderd kilo van mijn schouders is gegaan. Ik werd meteen helemaal vrolijk wakker. Het voelt gewoon zo goed dat ik eindelijk het besluit heb genomen van: ik ga echt even de tijd nemen voor mezelf. Dat zegt genoeg”, aldus Dumoulin op de website van zijn ploeg.

De succesvolle wielrenner licht zijn besluit toe: “Ik voel al een behoorlijke tijd dat ik heel moeilijk weet hoe ik mijn weg moet vinden als Tom Dumoulin de wielrenner. Met de druk die erbij komt kijken, met de verwachtingen van verschillende partijen. Ik wil het gewoon heel graag heel goed doen voor heel veel mensen. Ik wil graag dat de ploeg blij is met mij, ik wil graag dat de sponsoren blij zijn, ik wil graag dat mijn vrouw en mijn familie blij zijn. Ik wil het voor iedereen goed doen, maar daardoor ben ik het afgelopen jaar eigenlijk mezelf vergeten. Wat wil ík nou? Wil ik nog wielrenner zijn? Zo ja, hoe?”, zegt hij in een reactie.

Geen verdriet

Wat dan nu voor Dumoulin? “Ik ga veel praten, bellen met mensen. Veel nadenken, wandelingetjes maken met de hond en gewoon op zoek naar wat ik wil als mens met de fiets.” De Nederlander vertelt het met de glimlach. “Op dit moment zit er geen verdriet achter. Nee, dit voelt gewoon echt goed. Of ik me kan voorstellen dat mensen dit maar moeilijk kunnen begrijpen? Ja, natuurlijk. Maar daar heb ik me te lang wat van aangetrokken, wat die mensen van me vinden. Het wordt een keer tijd dat ik voor mezelf op een rijtje krijg wat ik wil. Al die mensen, mijn ploeggenoten en vooral ikzelf zijn er niet mee gebaat dat ik nu blijf aanmodderen en uiteindelijk twaalfde wordt in de Tour en vijfde op de Olympische Spelen.”

Dumoulin werd in 2017 met zijn eindzege in de Giro de eerste Nederlandse winnaar van een grote ronde sinds 1980. Datzelfde jaar werd hij ook wereldkampioen tijdrijden. In 2018 werd hij tweede in het eindklassement van de Giro en de Tour. In 2019 liep hij echter een zware knieblessure op en in 2020 zag hij zijn rentree eerst uitgesteld door ziekte en vervolgens door de coronacrisis. In het najaar reed hij wel nog de Tour de France, waar hij zevende werd.

Jumbo-Visma stelde vrijdag nog zijn programma voor het komende seizoen voor, met daarin een sleutelrol voor Dumoulin. De Nederlander zou een van de kopmannen in de Tour de France vormen en voor het eerst sinds 2012 weer starten in de Ronde van Vlaanderen.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.