Burgemeester Tommelein bevestigt dat WK veldrijden in Oostende ter discussie staat: “Alles hangt af van evolutie van besmettingen”

Oostende -

In Oostende brak deze week een Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus uit. Volgens burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) komen er, als het WK veldrijden op 30 en 31 januari doorgaat, sowieso extra maatregelen. “De beslissing om de wedstrijd al dan niet te laten doorgaan, ga ik niet alleen nemen”, zegt Tommelein.

Of de uitbraak gevolgen heeft voor het WK, zal de komende dagen blijken. Momenteel zijn er vijftien bevestigde gevallen van de Afrikaanse variant van het coronavirus in Oostende. Maar er zijn nog veel meer besmettingen en daarvan is het lang niet zeker of het over gewone of besmettingen met de nieuwe variant gaat.

“Ik heb ondertussen al contact gehad met de bevoegde ministers en experts”, zegt burgemeester Tommelein. “We zijn aan het bekijken of we strengere maatregelen moeten nemen, al is het zo goed als zeker dat die er komen. Alles zal afhangen van de evolutie van het aantal besmettingen.”

LEES OOK. Na de uitbraak in Oostende: wat weten we over de Zuid-Afrikaanse variant? Is hij besmettelijker of gevaarlijker? En werken de vaccins ertegen?

De kans bestaat dat het WK afgelast wordt. “Als blijkt dat het aantal positieve besmettingen met de Afrikaanse variant toeneemt, dan zullen we een beslissing moeten nemen die we liever niet hadden moeten nemen. Maar als burgemeester doe ik dat niet alleen. Dat gebeurt telkens in overleg met de ministers en de UCI.”

Toeschouwers waren sowieso al niet toegelaten. “Een verstrenging van de maatregelen is aan de orde”, stelt Tommelein. “Wie wel binnen mag, wordt eerst grondig getest. Als burgemeester moet ik aanwezig zijn voor mogelijke incidenten, maar dat zal niet als toeschouwer zijn. Hoe minder mensen, hoe beter.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.