Betoging tegen “klassenjustitie” in Brussel ontaardt: meerdere incidenten en arrestaties, betogers bespoten met pepperspray

Betoging tegen “klassenjustitie” in Brussel ontaardt: meerdere incidenten en arrestaties, betogers bespoten met pepperspray

Foto: AP

Brussel -

Aan de Kunstberg in Brussel heeft zondagnamiddag een betoging plaatsgevonden tegen “klassenjustitie”, georganiseerd door een twintigtal verschillende organisaties. Die wilden hun ongenoegen uiten over een hele reeks incidenten waarbij politie en justitie fout of te hardhandig zou zijn opgetreden. De betoging had geen toelating gekregen, maar de Brusselse politie liet ongeveer een uur betijen. Toen een aantal aanwezigen nadien weigerden de omgeving te verlaten en enkelen van hen aanstalten leken te maken rel te schoppen, kwam het tot confrontaties met de politie en tot arrestaties.

De organisatoren hadden tot de betoging opgeroepen na de verschillende incidenten van de afgelopen weken en maanden waarbij verschillende mensen, sommigen van buitenlandse origine, gewond raakten of overleden bij politietussenkomsten. De betogers verwezen onder meer naar de Brusselse jongeren Adil en Mehdi, maar ook naar de onlangs overleden Ibrahima Barrie, peuter Mawda en Jozef Chovanec.

De betoging had geen toelating gekregen van het Brusselse stadsbestuur, maar omstreeks 14.00 uur zondagnamiddag daagden toch een honderdtal mensen op aan de Kunstberg. Die groep groeide later aan en de Brusselse politie liet eerst betijen.

“De betoging verliep rustig”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. “Na afloop waren er echter kleine groepjes in de omgeving die in de richting van het centrum probeerden te lopen en daarbij riepen ‘on va tout casser’, terwijl ook een deel van de aanwezigen weigerden de omgeving te verlaten. Onze mensen zijn daarop tussengekomen en er zijn verschillende arrestaties uitgevoerd.”

Uit getuigenissen op sociale media, onder meer van activist Yassine Boubout, blijkt dat de politie daarbij traangas gebruikte en een grote groep mensen heeft ingesloten vlakbij het Centraal Station. “Je werkt elke dag voor een betere politie. Je werkt verbindend. Je gaat in dialoog. Je probeert een jongere weg te halen van de politie maar opeens krijg je letterlijk de volle laag pepperspray op je”, schrijft hij op Twitter.

Corrigeer

MEER NIEUWS