En plots ligt er een lijk in de tuin: “‘De Shaq’ is een ludieke reeks waarmee we spelen met thema’s zoals racisme en privilege”

En plots ligt er een lijk in de tuin: “‘De Shaq’ is een ludieke reeks waarmee we spelen met thema’s zoals racisme en privilege”

De nog onbekende Prince K. Appiah speelt in ‘De Shaq’ tegenover ‘Callboys’-acteur Bart Hollanders. Foto: VRT

De flat van een koppel op scheiden, een funerarium en een gevangenis. De minireeksen die VRT de voorbije weken uitzond, wisten hun locaties wel te kiezen. De Shaq, de laatste in het rijtje, kiest wel voor een fris decor: een tuin. Alleen, daarin blijkt een lijk te liggen.

Een komische murder mystery. Geen alledaags genre, maar De Shaq is dan ook geen alledaagse reeks. In vier afleveringen volgen we personal trainer Shaq, die een telefoontje krijgt van zijn boekhouder en zakenpartner Marnix. Die heeft “een probleem”. En geen kleintje: Marnix heeft een lijk in zijn tuin. Shaq moet aan schadecontrole doen, maar wil eigenlijk liefst zo snel mogelijk weg van de bizarre plaats delict. Marnix beslist er anders over.

Met de laatste van vier ‘coronaproof’ miniseries tovert de VRT een wit konijn uit de hoed: de 24-jarige Prince K. Appiah. Halftijds rapper, halftijds acteur, en nog onbekend in Vlaanderen. Daar moet De Shaq verandering in brengen. “Toen de vraag kwam, twijfelde ik geen seconde om deze rol te spelen”, zegt Appiah. “Ik ken de makers al een tijdje, en voelde me meteen aangetrokken tot het scenario. Dit is iets ongeziens in Vlaanderen. De Shaq is een geweldig personage. Iemand met rust en controle over zijn emoties in onmogelijke situaties. Dat bewonder ik.”

LEES OOK. Prince K. Appiah maakt vanuit het niets zijn grote tv-debuut: “In welke dooie hoek hebben ze die gast gevonden, zie ik je denken” (+)

(lees verder onder de foto)

En plots ligt er een lijk in de tuin: “‘De Shaq’ is een ludieke reeks waarmee we spelen met thema’s zoals racisme en privilege”
Prince K. Appiah naast Soe Nsuki, die het scenario hielp schrijven en meteen debuteert als actrice. Foto: VRT

Racisme

Ook regisseurs Inès Eshun en Anthony Nti zijn nieuwe, jonge talenten. Beiden hebben Ghanese roots en drukken dat door in hun verhaal. “De Shaq is een ludieke reeks waarmee we spelen met thema’s zoals racisme en privilege”, zeggen ze. “We tonen personages en ervaringen die je voorheen nog niet zag op de Vlaamse televisie.”

Naast Appiah strikte het duo Bart Hollanders. De Callboys-acteur, die vorige week al opdook in de minireeks Lockdown, neemt de rol van Marnix voor zijn rekening. Comédienne en Slimste mens-jurylid Soe Nsuki hielp het scenario schrijven en speelt ook mee. Meteen goed voor haar acteerdebuut.

De Shaq

Eén, 21.25 uur

Corrigeer

MEER NIEUWS