WK veldrijden in gevaar: voorlopig gaat het door, maar iedereen wacht bang coronacijfers in Oostende af

WK veldrijden in gevaar: voorlopig gaat het door, maar iedereen wacht bang coronacijfers in Oostende af

Foto: Jeffrey Roos

De uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in Oostende heeft mogelijk gevolgen voor het WK dit weekend. “Voorlopig gaat het door, onder strenge voorwaarden. Maar het blijft afwachten hoe dit evolueert”, aldus burgemeester Bart Tommelein.

Het zit de organisatoren van het WK veldrijden in Oostende niet mee. Door de coronamaatregelen moesten ze al vips en publiek weren, maar nu dreigt een plaatselijke uitbraak met de besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant helemaal roet in het eten te gooien. “Het is niet slim om nu extra volk naar daar te lokken”, vindt onder meer viroloog Steven Van Gucht. Burgemeester Bart Tommelein wacht nog even af. “Alles zal afhangen van de evolutie van het aantal besmettingen. Als die toeneemt, zullen we in overleg met de ministers en de UCI (Internationale Wielerunie, nvdr.) een beslissing moeten nemen die we liever niet hadden moeten nemen. Voorlopig is het WK niet geschrapt, maar een verstrenging van de maatregelen is aan de orde.” De accreditaties van journalisten en begeleiders worden in ieder geval herzien, met de bedoeling nog minder aanwezigen te hebben.

Strikte regels

Rik Debeaussaert, voorzitter van het organisatiecomité WK Oostende, blijft positief. “Alles wordt volgens de regels tegen Covid-19 georganiseerd. Iedereen zal ook een PCR-test afleggen: renners, entourage, journalisten en medewerkers. Het aantal is ook zeer strikt herleid, om zo weinig mogelijk mensen op ons parcours te hebben. Het zal er veilig aan toegaan. Laat ons hopen dat we alsnog geen njet krijgen. We hebben zo veel inspanningen gedaan. We wilden, ondanks het feit dat we geen publiek en vips mogen ontvangen, toch doorgaan. Uit liefde voor de sport. Het zou jammer zijn dat we vier jaar werk zien tenietgaan.”

Waar dan wel?

Ook bij de UCI houden ze hun hart vast. “We moeten bekijken hoe alles evolueert, dit is een beslissing die niet zomaar genomen wordt”, zegt Christelle Reille, die het veldrijden coördineert. “Het is zeer complex. Op dit moment gaan we ervan uit dat het kan. Of we overwegen om nog ergens anders te organiseren? In Oostende is alles klaar. Alles het daar niet kan, waar dan wel in deze tijden? Maar we moeten afwachten, het is nog te vroeg om een beslissing te nemen.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.