Meteorietinslag in België: ligt een stuk ervan in uw tuin?

Meteorietinslag in België: ligt een stuk ervan in uw tuin?

Er zijn mogelijk brokstukken van een meteoriet neergestort in Oost-Vlaanderen. Dat bevestigt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie zondag. Al heeft dat geen grote impact op ons land. De kans is zelfs klein dat iemand de brokstukken ooit vindt.

De meteoriet werd vrijdagochtend kort voor 8 uur gefilmd door camera’s in Brussel en Nederland. Op sociale media zijn er ook getuigenissen van mensen die een vallende ster dachten te zien. Alles samen zouden bijna 200 waarnemingen van een ‘vallend object’ zijn gemeld.

Het Instituut voor Ruimte-Aeronomie vermoedt dat meerdere brokken op aarde zijn neergekomen, meer bepaald in de zone tussen Aalst en Dendermonde, en vraagt de bewoners van de regio om uit te kijken naar de stukjes. Die zien eruit als een zwartgeblakerd steentje met een grillige vorm. Maar de kans dat iemand zo’n brokje tegenkomt is behoorlijk klein. Het Instituut schat dat het grootste fragment een diameter heeft van maximaal 4 of 5 centimeter en hooguit 100 gram weegt.

Uit elkaar gespat

“Het is geen kwestie van zoeken naar een speld in een hooiberg, maar naar een speld in een hooiveld”, zegt Philippe Mollet van Volkssterrenwacht Mira aan VRT. “De kans bestaat dat zo’n fragment gevonden wordt, maar ze is toch verwaarloosbaar klein. Want wellicht gaat het niet om één deeltje maar om verschillende kleinere deeltjes die uit elkaar zijn gespat.” Volgens Mollet zou het bovendien de eerste keer zijn dat er op basis van systematische waarnemingen effectief een meteoriet wordt teruggevonden. “Alle eerdere vondsten waren veeleer toevallig.”

Het gebeurt niet vaak dat er meteorieten worden gevonden in België. Sinds 1830 gebeurde dat zes keer. De laatste werd in 1971 gevonden in Tintigny, in de provincie Luxemburg. Die meteoriet wordt sinds eind 2018 tentoongesteld in het Museum voor Natuurwetenschappen. Wie denkt een meteorietfragment te hebben gevonden, kan dat altijd laten checken bij dat museum in Brussel of bij een faculteit Geologie van een universiteit.

Meteorietinslag in België: ligt een stuk ervan in uw tuin?
Foto: NB Infografiek
Corrigeer

MEER NIEUWS