Kwade brief en juridische stappen

AstraZeneca krijgt verminderde levering niet uitgelegd aan Europese Unie: “Antwoorden zijn niet bevredigend”

AstraZeneca krijgt verminderde levering niet uitgelegd aan Europese Unie: “Antwoorden zijn niet bevredigend”

Foto: REUTERS

Het zit er bovenarms op tussen de Europese Unie en AstraZeneca. Nog voor het coronavaccin van de Brits-Zweedse farmareus een officiële goedkeuring voor de Europese markt heeft gekregen, meldde het bedrijf vorige week dat het de komende weken aanzienlijk minder dosissen zal leveren dan overeengekomen is. Maandag volgde spoedoverleg met de Europese Commissie en vertegenwoordigers van de EU-lidstaten, maar “de antwoorden van het bedrijf zijn tot nog toe niet bevredigend”, verklaarde de bevoegde Europees commissaris na afloop. Maandagavond volgt een tweede gesprek.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen riep AstraZeneca eerder op de dag al op zijn contract met de EU na te leven. Ze belde daarover ook met topman Pascal Soriot. AstraZeneca kondigde vrijdag aan dat het minder vaccins zal kunnen leveren vanwege een lager “rendement” op een van zijn productiesites. Daardoor zou België tijdens het eerste kwartaal niet de beloofde 1,5 miljoen dosissen krijgen, maar slechts 650.000.

Het nieuwe leveringsschema van AstraZeneca is voor de Europese Unie niet aanvaardbaar, zegt ook commissaris voor Gezondheid Stelle Kyriakides. Zij schreef daarover zondag al een kwade brief, maandagmiddag volgde dan overleg.

“Antwoorden zijn niet bevredigend”

“De Europese Unie wil precies weten hoeveel dosissen door AstraZeneca werden geproduceerd, waar dat gebeurde en aan wie ze werden geleverd”, zei Kyriakides na afloop in een verklaring. “Deze vragen werden vandaag besproken, maar de antwoorden van het bedrijf zijn tot nog toe niet bevredigend. Daarom vindt vanavond een tweede vergadering plaats.”

Kyriakides bevestigde ook dat de Commissie voorstelt om zo snel mogelijk een register aan te leggen over het aantal vaccins tegen Covid-19 dat vanuit de Europese Unie geëxporteerd wordt. Humanitaire leveringen zullen door het register niet in het gedrang komen, benadrukte ze.

Juridische stappen

Tussen de regels is ook te horen dat de Commissie juridische stappen tegen AstraZeneca niet zal schuwen. “De Europese Unie zal alle nodige initiatieven nemen om haar burgers en haar rechten te beschermen”, zei Kyriakides.

Via aankoopovereenkomsten heeft de Europese Commissie al met zes farmabedrijven afspraken gemaakt over de levering van een coronavaccin. AstraZeneca zou tot 400 miljoen dosissen moeten leveren. Mogelijk verleent het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) vrijdag een vergunning aan AstraZeneca. Het zou na Pfizer/BioNTech en Moderna het derde vaccin zijn dat op de Europese markt wordt toegelaten.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN