Italiaanse premier Conte kondigt dinsdag ontslag aan

Italiaanse premier Conte kondigt dinsdag ontslag aan

Giuseppe Conte Foto: AFP

De Italiaanse premier Giuseppe Conte dient dinsdag zijn ontslag in, maar hoopt daarna opnieuw te kunnen regeren. Hij roept zijn regering dinsdagochtend bijeen om de ministers over zijn stap te informeren. Dat maakten zijn diensten maandag bekend.

Italiaanse media schreven eerder dat de Conte van plan is een politieke doorstart te maken. Hij zou een nieuwe coalitie willen vormen zonder verkiezingen te houden. Hij hoopt dat president Mattarella hem de opdracht geeft een regering te vormen die brede steun krijgt van het parlement.

Twee weken geleden verliet splinterpartij Italia Viva van ex-premier Matteo Renzi de coalitie, en stortte daarmee de regering in crisis. Conte zocht daarop andere meerderheden in het parlement. Hij overleefde ook twee vertrouwensstemmingen in het lagerhuis en in de Senaat, in die laatste haalde hij wel geen absolute meerderheid.

Conte hoopt met een nieuwe regering zich te verzekeren van meer steun. Hij waarschuwde de senatoren vorige week nog voor een stuurloos Italië, uitgerekend tijdens de coronacrisis die van de Italianen een zware tol eist.

Corrigeer

MEER NIEUWS