“Duitse regering heeft twijfels bij effectiviteit van AstraZeneca-vaccin”

 ©  REUTERS

De Duitse regering heeft twijfels bij de effectiviteit van het AstraZeneca-vaccin bij 65-plussers. Dat melden de Duitse kranten Bild, Handelsblatt en Der Spiegel op basis van regeringsbronnen. AstraZeneca ontkent dit met klem.

adm

De kranten baseerden zich op bronnen binnen de Duitse regering, die verwachten dat het vaccin in Europa niet gehomologeerd zal worden voor 65-plussers. Dat zou de vaccinatiestrategie in heel wat landen in de war kunnen sturen. Ook ons land gaat het vaccin gebruiken. In de eerste drie maanden van dit jaar werden anderhalf miljoen stuks besteld, maar daarvan zouden er slechts 650.000 kunnen worden geleverd, zo raakte maandag bekend.

“Deze krantenartikelen zijn volledig fout”, aldus een woordvoerder van AstraZeneca.

In het Verenigd Koninkrijk worden wel massaal ouderen ingeënt met dit vaccin. Het bedrijf zelf verwijst naar wetenschappelijke gegevens in het tijdschrift The Lancet, “waaruit blijkt dat ouderen een sterke immuunrespons vertoonden na toediening met het vaccin. Alle personen maakten specifieke antilichamen aan na de tweede dosis”, klinkt het.

Levering

Het zit er bovenarms op tussen de EU en AstraZeneca. Nog voor het coronavaccin van de Brits-Zweedse farmareus een officiële goedkeuring voor de Europese markt heeft gekregen, meldde het bedrijf vorige week dat het de komende weken aanzienlijk minder dosissen zal leveren dan overeengekomen is. Maandag volgde spoedoverleg met de Europese Commissie en vertegenwoordigers van de EU-lidstaten, maar “de antwoorden van het bedrijf zijn tot nog toe niet bevredigend”, verklaarde de bevoegde Europees commissaris na afloop. Maandagavond volgt een tweede gesprek.

Via aankoopovereenkomsten heeft de Europese Commissie al met zes farmabedrijven afspraken gemaakt over de levering van een coronavaccin. AstraZeneca zou tot 400 miljoen dosissen moeten leveren. Mogelijk verleent het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) vrijdag een vergunning aan AstraZeneca. Het zou na Pfizer/BioNTech en Moderna het derde vaccin zijn dat op de Europese markt wordt toegelaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Coronavaccin

Video

Keuze van de redactie