Dan toch Italiaans volkslied in Tokio! Italië keurt decreet goed om sanctie van het IOC te vermijden

Dan toch Italiaans volkslied in Tokio! Italië keurt decreet goed om sanctie van het IOC te vermijden

Foto: REUTERS

De Italiaanse regering heeft een decreet goedgekeurd dat opnieuw autonomie verleent aan het Italiaans Olympisch Comité (CONI). Italië vermijdt zo sancties van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat ermee dreigde dat Italiaanse atleten onder de neutrale vlag zouden moeten aantreden en dat het Italiaanse volkslied niet gespeeld zou worden na een gouden medaille.

Er ontstond de voorbije dagen commotie in Italië, omdat het IOC volgens diverse mediaberichten van plan was zware sancties uit te spreken tegen Italië. Reden van het dispuut was een in 2018 aangenomen wet door de Italiaanse regering. Die ontnam het CONI een deel van haar autonomie. Sindsdien controleerde de politieke macht de Italiaanse olympische beweging, en in het bijzonder haar financiële activiteiten. Het IOC ging meteen in het verweer en vroeg de Italiaanse regering meerdere malen de wet te herzien en zo het olympisch charter te respecteren. Die bleef de zaak de voorbije jaren echter uitstellen. Maar met woensdag een Uitvoerende Raad van het IOC op het programma, besefte de Italiaanse regering dat er snel gehandeld moest worden. Het IOC zou als straf immers een schorsing van het CONI hebben op tafel liggen. In dat geval zouden Italiaanse atleten op de komende Olympische Spelen in Tokio onder een neutrale vlag moeten aantreden. Het Italiaanse volkslied zou ook niet weerklinken bij een gouden medaille.

CONI-voorzitter Giovanni Malago maande de Italiaanse politici maandag in de Kamer dan ook aan snel te handelen. Dat gebeurde dinsdag. De sancties voor het CONI lijken zo van tafel. (belga)

Corrigeer