IOC vraagt geen voorrang voor atleten bij vaccineren

IOC vraagt geen voorrang voor atleten bij vaccineren

Foto: REUTERS

Het Internationaal Olympisch Comité wil de atleten die deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio “bijstaan” om zich te laten vaccineren, maar vraagt niet dat zij prioriteit krijgen tegenover de rest van de bevolking. Dat onderstreept de organisatie dinsdag in een persbericht.

“Het IOC staat nadrukkelijk achter het prioritair vaccineren van kwetsbare groepen, zorgverleners, dokters en allen die bijdragen aan de veiligheid van onze samenleving”, klinkt het. Volgens het IOC is vaccineren “een van de hulpmiddelen” in het gezondheidsbeleid om de coronapandemie onder controle te krijgen, maar niet het beslissende wapen.

De organisatoren van de Spelen in Tokio zetten onder meer in op “specifieke immigratieprocedures, quarantainemaatregelen, testing en contacttracing”, gaat het verder. “Eens de vaccins beschikbaar zullen zijn voor een breder publiek, zal het IOC de olympische en paralympische delegaties oproepen zich te laten vaccineren in hun thuislanden, met respect voor de respectievelijke regels.”

Het bericht van het IOC komt er een dag nadat de wereldgezondheidsorganisatie WHO in een gelijkaardige verklaring stelde dat “olympische atleten geen voorrang behoren te krijgen bij de wereldwijde vaccinatie tegen het coronavirus”.

Corrigeer