Team Belgium vraagt 500 vaccins voor Spelen: atleten en hun entourage willen net na prioritaire groepen komen

Team Belgium vraagt 500 vaccins voor Spelen: atleten en hun entourage willen net na prioritaire groepen komen

Foto: AFP

Team Belgium heeft een aanvraag ingediend voor 400 tot 500 vaccins voor de Olympische Spelen later dit jaar. Delegatiedokter Johan Bellemans: “Andere landen starten binnenkort met de vaccinatie van atleten. Die geruchten circuleren natuurlijk.”

Enkele maanden voor Tokio 2021 schat het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) dat zo’n 130 atleten de eer zullen verdedigen. “Toch hebben we 400 tot 500 vaccins aangevraagd”, zegt Johan Bellemans, hoofdarts van Team Belgium. “We hebben onze vraag bewust breed gemaakt, zodat in het ideale scenario iedereen die met onze atleten in contact komt, gevaccineerd is.” In dat plan passen bijvoorbeeld ook coaches, kinesisten en de staf van het BOIC die dagelijks met atleten in contact komt. Bellemans: “Idealiter is de volledige Belgische bubbel die naar Tokio vertrekt, gevaccineerd.”

Het is nog afwachten, zegt Bellemans, ook wat betreft het tijdstip waarop Team Belgium kan beginnen met de vaccinaties. Gisteren trad het Internationaal Olympisch Comité de Wereldgezondheidsorganisatie bij in haar standpunt dat olympische atleten geen voorrang moeten krijgen. “Het IOC staat nadrukkelijk achter het prioritair vaccineren van kwetsbare groepen, zorgverleners, dokters en iedereen die bijdraagt aan de veiligheid van onze samenleving.”

Argumenten

Bellemans onderstreept dat het niet de bedoeling is dat Team Belgium vaccins ‘afneemt’ van prioritaire groepen. Hij pleit er wel voor dat atleten in een volgende fase (1B) aan de beurt kunnen komen, in de categorie van ‘personen met een essentiële maatschappelijke en/of economische functie’. “We vinden dat we in die categorie thuishoren.”

“Uiteraard zullen we onze beurt afwachten. De bevoegde politieke instanties hebben ons wel gevraagd hen een aantal argumenten te bezorgen waarom we denken dat we tot die categorie behoren”, zegt Matthias Van Baelen, de woordvoerder van het BOIC. “Het is ook logisch dat het Overlegcomité daarover gaat. Zodra we groen licht krijgen, kan het snel gaan.”

“Ik krijg nu al heel veel vragen van atleten en coaches”, besluit Bellemans. “Wanneer kunnen we beginnen met vaccineren? Ook omdat ze horen dat in andere landen binnenkort met de vaccinatie van atleten wordt gestart. Die geruchten circuleren natuurlijk.”

Team Belgium vraagt 500 vaccins voor Spelen: atleten en hun entourage willen net na prioritaire groepen komen
Foto: EPA-EFE

Eerste testevent gaat hoogstwaarschijnlijk niet door

Het eerste testevent in Japan ter voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokio (23 juli-8 augustus) gaat meer dan waarschijnlijk niet door. Dat melden woensdag verschillende lokale Japanse media. Het gaat om een competitie synchroonzwemmen, oftewel artistiek zwemmen, die tussen 4 en 7 maart moest doorgaan. De reden voor het uitstel zijn de grensbeperkingen, die Japan momenteel hanteert.

Het testevent artistiek zwemmen moest ook dienen als kwalificatietoernooi voor de Spelen. Zwemmers uit tien verschillende landen werden verwacht. Dat gaat echter tegen de grensbeperkingen voor buitenlanders in Japan in. Mogelijk wordt het event uitgesteld tot in april of mei.

Japan wordt momenteel getroffen door een heropleving van het coronavirus. Het land heeft tot tenminste 7 februari een noodtoestand uitgeroepen over hoofdstad Tokio en nog tien andere departementen. Het is voor niet-residerende buitenlanders verboden het land binnen te komen. De uitzondering voor buitenlandse atleten om in Japan te trainen werd half januari opgeschort. Hierdoor is het organiseren van het testevent onmogelijk, menen de organisatoren. De betrokken federaties en het Japanse organisatiecomité wilden voorlopig niet reageren op de berichtgeving.

Corrigeer