Voetbalsupporters vormen front tegen relschoppers in Nederland: “Voor de gastjes die denken weer een puinhoop te maken: dat gaat ‘m niet worden!”

In toenemende mate vormen supporters van voetbalclubs een front tegen relschoppers in Nederland. Ze staan niet toe dat de rellende jongeren de stad vernielen of winkels plunderen, laten ze via hun eigen kanalen weten. En voegen, zoals dinsdag in Den Bosch en Maastricht, de daad bij het woord.

In Den Bosch waarschuwden de supporters van hun club: “Even voor de gastjes die denken er vanavond weer een puinhoop van te maken, dat gaat ‘m niet worden! Jullie zijn gewaarschuwd. Blijf met je poten van onze mooie stad en winkels af en helemaal van het ziekenhuis.” Groepen supporters verdedigden dinsdag winkelcentrum De Rompert tegen relschoppers. Ongeregeldheden bleven uit.

“Wij zijn op de hoogte van het initiatief”, verklaarde de politie, die benadrukte dat ze de supporters niet zelf om hulp had gevraagd, schrijft Omroep Brabant. “We waarderen dat ze steun willen betuigen. Het is een mooi sentiment en het wordt gewaardeerd. Maar het is niet meer dan dat.” De politie wees er ook op dat de avondklok voor iedereen geldt, ook de supporters.

In Maastricht liepen vele honderden supporters van MVV dinsdagavond demonstratief van het station naar het Vrijthof, in een gemoedelijke en rustig sfeer, om de stad te beschermen tegen relschoppers.

Ook in Eindhoven roerden fans van PSV zich. Een deel van de harde kern bewaakte dinsdagavond het Philips Stadion. Ook in andere steden staan supporters achter hun club en gemeente. Zo zijn er meldingen van waarschuwingen aan relschoppers uit kringen van Heracles, Go Ahead Eagles, AZ en NEC.

Kleine onlusten

Een grote groep jongemannen en jongens heeft volgens de Amsterdamse politie dinsdag wel nog korte tijd voor een onrustige situatie gezorgd. Ze staken vuurwerk af. De mobiele eenheid die nadrukkelijk aanwezig is, trad kort op door het vormen van een linie, waarna de meeste jongeren afdropen en de rust terugkeerde.

LEES OOK. Waarom in Nederland verschillende nachten op rij rellen uitbreken tegen avondklok: “Dit noemen ze ‘koffie gaan drinken’” (+)

In het centrum van Breda werden meerdere mensen aangehouden. In die stad wist de politie overigens niet goed wat aan te vangen met de voetbalsupporters van NAC. Zo’n honderd aanhangers werden ingesloten door de politie en kregen, van hogerhand, het verzoek te vertrekken. Tot onbegrip van sommige supporters, aldus Omroep Brabant.

LEES OOK. Zo zwepen relschoppers in Nederland elkaar op via Telegram: “Sluit agenten in en sla hen kapot!” (+)

In Rotterdam zijn dinsdagavond 81 mensen aangehouden voor diverse overtredingen van de coronamaatregelen. Grote ordeverstoringen zijn uitgebleven, meldt de politie.

Ook dinsdag waren er volgens de politie oproepen op social media tot rellen en plunderen. De focus lag daarbij vooral op Rotterdam. De politie zegt alles op de voet te hebben gevolgd en had zich voorbereid voor de avond. Door het gesprek aan te gaan, te waarschuwen en waar nodig direct aan te houden, kregen oproerkraaiers weinig ruimte.

Op enkele plaatsen in de stad hebben kleine groepen, voornamelijk jongeren, voor overlast gezorgd. Er zijn 81 mensen aangehouden voor onder andere vernieling, overtreden van de avondklok, samenscholing en geen identiteitsbewijs kunnen tonen. Er raakte niemand gewond.

Het merendeel van de verdachten is aangehouden op Rotterdam-Zuid en komt daar ook vandaan, meldt de politie. Het gaat veelal om jongeren die nog thuis wonen. “We wilden vanavond niet weer geconfronteerd worden met buitensporig geweld en plunderingen zoals op maandagavond. Gelukkig heeft forse inzet en snel handelen tot een beheersbare avond geleid”, luidt het.

Corrigeer

MEER NIEUWS