RECENSIE. ‘Dix pour cent’ op Netflix: Er werken ook goeie mensen in de showbizz ****

RECENSIE. ‘Dix pour cent’ op Netflix: Er werken ook goeie mensen in de showbizz ****

De cast van Dix pour cent: stuk voor stuk innemende figuren. Foto: Netflix

Ze zijn goed bezig, die Fransen. 2021 is nog geen maand ver of ze hebben al twee toppertjes van eigen makelij op Netflix staan. Er was al het uitstekende Lupin, nu is er ook het minstens even uitstekende slot van Dix pour cent. Kunnen we Emily in Paris niet laten vallen en hier nog wat meer seizoenen van krijgen?

Soms zijn extraordinaire invalshoeken niet nodig om goeie televisie te maken. Soms heb je genoeg aan innemende acteurs. Dix pour cent, internationaal geseind als Call my agent, is een werkvloerkomedie zoals we die de voorbije jaren al geregeld gezien hebben. Maar de figuren die op die werkvloer rondlopen zijn zo charmant dat je ze onmiddellijk in je hart sluit.

Het vierde seizoen, dat sinds vorige week op Netflix staat, is volgens de makers het laatste. Kan u meteen het hele boeltje bingen. Want, als we even vrijpostig mogen zijn, we gaan ervan uit dat de reeks niet meteen een belletje doet rinkelen. Geen schande, wij hebben de voorbije weken ook een achterstand moeten inhalen. Én eventjes met onze instellingen moeten knoeien, want hoewel er voor dit seizoen Nederlandse ondertitels beschikbaar zijn, verschijnt de reeks alleen wanneer we ons Netflixaccount naar het Engels omzetten. Soit.

Op de Franse televisie haalt Dix pour cent al sinds z’n eerste uitzending in 2015 vlotjes 3 tot 4 miljoen kijkers, maar pas het afgelopen jaar vond de reeks voet aan wal in het buitenland. Wat een plekje op Netflix al niet kan doen. In Turkije en Canada lopen intussen al remakes, in India, Vietnam en Groot-Brittannië zijn die in de maak.

Sprookjesachtige kantoren

Maar nu even terug naar Frankrijk. Meer bepaald naar Parijs, waar we kennismaken met de werknemers van het Agence Samuel Kerr, ASK in ’t kort. Als boekingsagenten hebben ze dagelijks te kampen met grillen van acteurs, actrices en regisseurs.

Jean Reno bijvoorbeeld, die het acteren vaarwel wil zeggen. Of Sigourney Weaver, die het eerste vliegtuig terug naar Amerika dreigt te nemen wanneer haar Franse tegenspeler haar niet aanstaat. En wanneer die agenten dan na een lange dag thuiskomen, wachten daar andere kopzorgen.

Een kijkje achter de schermen van de showbizz, bekende koppen die zichzelf vrijwillig voor aap komen zetten, het ruikt wat naar Ricky Gervais’ Extras. Of Curb your enthusiasm van Larry David. Hoewel, Dix pour cent speelt zich niet af in grauwe, flets verlichte vergaderruimtes. De kantoren van ASK zijn bijna sprookjesachtig. Blinkende, zwart-wit betegelde vloeren en stijlvolle interieurs. De sfeer is gemoedelijk.

Dat geldt trouwens ook voor de personages. Waar Gervais en David genadeloos waren voor de wereld van de showbizz en alle schijnheiligen die erin vertoefden, schuift bedenkster Fanny Herrero hier een groep mensen naar voren die handelen uit oprechte liefde voor hun vak. Cynisme is hier amper te bespeuren. Verfrissend.

Empathie

Er is de aandoenlijke Gabriel, die eigenlijk een veel te goed hart heeft om een genadeloze agent te zijn. Er is Arlette, de ouwe rot in het vak die zich nergens vertoont zonder haar hondje Jean Gabin. Stuk voor stuk charmante figuren, met veel empathie vertolkt door de acteurs.

Onze favoriet? Noémie, de agente die zich aan een nieuwe job als producer waagt. Naïeve en overenthousiaste personages werken doorgaans op onze zenuwen. Maar door haar een vertederende broosheid mee te geven, mijdt actrice Laure Calamy de karikatuur.

Jammer dat we dit juweeltje nu pas ontdekken, net wanneer de makers er een punt achter hebben gezet. En dat terwijl er van Emily in Paris wel een nieuw seizoen komt. Gelukkig laten de makers voor een film laten de deur op een kier. Allen naar Netflix dus, zodat we die deur wagenwijd open kunnen trappen.

‘Dix pourcent’, nu op Netflix

6 afleveringen van ca. 60 minuten

Van: Fanny Herrero

Met: Camille Cottin, Thibault de Montalembert, Laure Calamy, Grégory Montel

Corrigeer

MEER NIEUWS