Politie verspreidt beelden van voortvluchtige Nederlandse relschoppers

Politie verspreidt beelden van voortvluchtige Nederlandse relschoppers

Foto: rr

Tien verdachten die afgelopen zondag zijn aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging bij de rellen op het Museumplein in Amsterdam, zijn dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ondertussen wordt nog jacht gemaakt op vier verdachten wegens betrokkenheid bij de rellen. De politie deelde dinsdagavond beelden van de mannen.

De verdachten die zijn voorgeleid zijn allen mannen en variëren in leeftijd tussen 21 en 54 jaar. Ze worden ervan verdacht onder meer stenen te hebben gegooid richting de politie en het bevel van de politie om zich te verwijderen te hebben genegeerd. Ze zitten voor een periode van twee weken vast en zijn gedagvaard voor snelrechtzittingen op 1 en 4 februari, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

LEES OOK. Burgemeester van Rotterdam richt zich tot relschoppers: “Heb je nu een goed gevoel?”

Het OM is van mening dat door de explosie van geweld tegen mensen met een publieke taak, snelle actie gewenst is. Daarom heeft het OM de verdachten gedagvaard voor de snelrechtzittingen op 1 en 4 februari. Dat betekent dat de verdachten nog in de periode van inbewaringstelling voor de rechter staan.

143 personen gearresteerd

Woensdag zullen nog negen personen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. De eerste verdachte van de rellen moet woensdag op een snelrechtzitting verschijnen. Het gaat om een 46-jarige Amsterdammer die zondag werd aangehouden bij de rellen op het plein.

Zondag arresteerde de politie 143 personen. De meesten werden snel weer vrijgelaten, maar een aantal moet zich voor de politierechter verantwoorden. Vrijdag is er volgens het Openbaar Ministerie een tweede snelrechtzitting, waarbij een 36-jarige man uit Almere terechtstaat die tegen het schild van de ME trapte. Een foto van de ‘flying kick’ van deze man werd in de media breed verspreid.

LEES OOK. De winkel van Maaike werd tijdens de rellen in Den Bosch kort en klein geslagen: “Dit is gewoon terreur”

Dinsdagavond verspreidde de politie ook beelden van vier mannen die gezocht worden voor openlijke geweldpleging. De politie hoopte zo op tips van het publiek. Eén van de verdachten meldde zich dinsdagavond al bij de politie. Hij werd aangehouden. Over de andere mannen kwamen ook veel tips en zelfs namen binnen. De politie besliste daarom om de beelden offline te halen.

Corrigeer

MEER NIEUWS