Mode & Beauty

In tien stappen naar een tiptop thuismanicure

In tien stappen naar een tiptop thuismanicure

Foto: Shutterstock

Tijdens de coronacrisis zijn we vooral op onszelf aangewezen, ook wat manicures betreft. Wij waagden ons aan het beauty-experiment met de nieuwe kit van het Belgische nagelverzorgingsmerk ProNails. De belofte? Tien dagen nagels on fleek, waarvan je de lak nadien gewoon kunt afpellen zonder dat er een druppel aceton komt bij kijken.

Voorbereiding

Aan de basis van een geslaagde manicure, zit een voorbereide nagel. Die bekom je zo:

1. Vijl je tien vingernagels in de gewenste vorm. Belangrijk: doe dit vanaf de onderkant, zo beschadig je de nagelplaat niet. Doe het ook in een constante beweging. Als je in schokjes werkt, kun je hoekjes en kantjes aan de nagelrand krijgen. Dat is niet de bedoeling, tenzij je naar een vierkanten vorm streeft.

2. Mensen die snel klamme handen krijgen, kunnen merken dat de nagelplaat glanst. Dat komt omdat ze vettig is. Om ze klaar te stomen voor het lakproces kun je ze met een fijnere vijl opruwen (lees: matter maken) aan de bovenkant. De lak zal zo beter en langer blijven zitten.

3. Duw de nagelriemen voorzichtig terug met een bokkenpootje. Dan werk je zo meteen op een zo groot mogelijke nageloppervlak. Naar het eindresultaat is dit een belangrijke stap, want het verkleint de kans op oneffenheden tegen de nagelranden.

4. Wrijf de nagels schoon met een reinigingsdoekje.

In tien stappen naar een tiptop thuismanicure

Lakken in stapjes

Als je solo lakt en niet de meest vaste hand hebt, deel de beautyklus dan op in twee fases en werk eerst de vijf nagels aan je linker- of rechterhand af. Nadien kun je aan het tweede project beginnen: de andere hand.

5. Wrijf de nagelplaten in met prepper. Beweeg van beneden naar boven toe in cirkelvormige bewegingen voor een optimale werking. Laat de laag een half minuutje drogen aan de lucht. Deze kleurloze laag zal ervoor zorgen dat de komende volgende laagjes beter vasthechten.

6. Dan volgt een dunne laag lak die ervoor gaat zorgen dat je manicure pelbaar is. Laat ook deze laag een half minuutje drogen.

7. Breng een dunne laag van een lakje naar keuze aan. Besteed eerst aandacht aan de randen van je nagels door er met het borsteltje in verticale positie langs te strijken. Zo verzegel je als het ware de nagel en krijg je na enkele dagen geen last van afgebladderde lak. Laat deze laag een (halve) minuut uitharden onder de lamp. Tip: leg eerst je duim eronder en dan je vier andere vingers tegelijk. Je duim is doorgaans de kortste vinger in de rij en droogt beter apart.

8. Breng een tweede laagje kleur aan. Het is belangrijk dat de laagjes superdun worden aangebracht, anders eindig je met een dikke nagel die snel zal loslaten. Niet tevreden over de dekking van lichtere tinten lak, dan kun je een derde laagje aanbrengen. Niet voldoende uitgehard? dan mogen de nagels nog even onder de lamp.

9. Tot slot komt de glanzende toplaag. Verzegel de nagelplaat opnieuw en laat uitharden. Leg je vingers maximaal twee keer onder de lamp. Doe je het langer, dan is het mogelijk dat de toplaag door de hitte vergeelt en de nagel bijgevolg verkleurt. Herhaal voorgaande stappen bij de andere hand.

10. Gebruik een reinigingsdoekje om eventueel residu te verwijderen langs de randjes, masseer de nagel in met een druppeltje naglolie en klaar.

In tien stappen naar een tiptop thuismanicure
Links: net na de manicure. Rechts: manicure verwijderen op dag tien. Foto: vwh

Conclusie

Mijn eerste experiment met een manicureset is - tot mijn verbazing wegens niet de meest precieze nagellakker - een succes. Vooral de laatste stap, het schoonvegen van de nagels, maken een wereld van verschil wat de uiteindelijke glans betreft. Mijn nagels voelen in het begin een beetje zwaar aan en ik durf bijna niets vastnemen uit schrik dat een van de nagels kleurverlies lijdt, maar dat is voor niets nodig. De dagen, waarop ik gemiddeld twee keer per uur mijn handen was, verstrijken. Op dag vier zijn de harde randjes van de gel een beetje voelbaar omdat de nagels een groeispurt nemen. Het resultaat is nog steeds onberispelijk. Op dag tien beslis ik om de selfgel eraf te halen - de zwarte lak moet plaatsmaken voor rood in aanloop naar valentijn. Het afpellen gaat vlot: peuter de lak aan de zijkant van de nagelplaat een beetje los en trek daarna voorzichtig van de nagel. Op acht van de tien nagels komt de manicure in één velletje mee. Mijn tip: was de handen, masseer de nageloppervlakken achteraf in met olie, laat een dag rusten en ze zijn klaar voor een volgende ronde.

De kit bevat naast een compacte ledlamp, een voorbereidend product, een flesje met afpelbare lak, een rode nagellak en glanzende topcoat. Alle lakjes zijn vegan. Te koop bij DI voor 99 euro.

Corrigeer