Geen afkoelingsweek in basisonderwijs, leerlingen krijgen wel vaste plaatsen

Geen afkoelingsweek in basisonderwijs, leerlingen krijgen wel vaste plaatsen

Foto: Shutterstock

Er komt geen afkoelingsweek in het basisonderwijs in de week voor de krokusvakantie. Dat is woensdag beslist op onderwijsoverleg tussen minister Ben Weyts (N-VA), de vakbonden en de virologen.

Het idee met de afkoelingsweek was om afstandsonderwijs te geven tijdens de week voor de krokusvakantie. Eerder al liet viroloog Steven Van Gucht weten dat hij geen voorstander was van het idee, uit angst dat veel kinderen bij de grootouders zouden worden gedropt.

De afkoelingsweek gaat dus niet door voor basisscholen. De extra maatregelen die vorige week werden ingevoerd, blijven behouden. Leerlingen in het lager onderwijs krijgen ook vaste plaatsen in de klas en in de refter.

Moeilijkste weg

Minister Weyts kwam in het parlement toelichting geven over de aanpak van het coronavirus in het onderwijs. Minister Weyts verdedigt er ook de keuze om de afkoelingsweek niet door te trekken naar het basisonderwijs. “Je moet altijd de baten en de mogelijke schade van een maatregel afwegen”, aldus Weyts. Bij een afkoelingsweek in het basisonderwijs zouden veel kinderen aangewezen zijn op opvang door de grootouders of een lokaal opvanginitiatief. “In zo’n lokaal opvanginitiatief krijg je dan ook de vermenging van kinderen uit verschillende klassen en dat is ook niet wenselijk”, klinkt het.

“We kiezen niet voor de makkelijkste, maar voor de moeilijkste weg”, meent Weyts. Het zou volgens de onderwijsminister vanuit het beleid veel makkelijker zijn om de scholen te sluiten. “Niks is zo gemakkelijk. Maar scholen sluiten is het allerlaatste wat we gaan doen. Onderwijs, het recht op leren is een essentieel grondrecht. Ik vind zelfs dat als er ooit opnieuw moet beslist worden om de scholen te sluiten, dat dat een beslissing is van het parlement. Het is aan het parlement om zich daarover uit te spreken”, aldus Weyts.

LEES OOK. Steven Van Gucht geen voorstander van afkoelingsweek voor lagere school

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN