Evenementensector roept banken op tot meer solidariteit: “Zeer onaangename en hardvochtige ervaring”

Evenementensector roept banken op tot meer solidariteit: “Zeer onaangename en hardvochtige ervaring”

Themabeeld Foto: Shutterstock

Nu het betalingsuitstel voor bedrijven die de deuren moesten sluiten tijdens de eerste lockdown afgelopen is, klaagt de eventsector aan dat de nieuwe individuele onderhandelingen met de bankensector niet van een leien dakje lopen. Twee derde krijgt geen verlenging van het betalingsuitstel, terwijl 87 procent er niet in slaagt een oplossing op lange termijn te onderhandelen. Dat meldt Sound of Silence, dat de evenementensector tijdens de coronacrisis vertegenwoordigt, woensdag in een persbericht.

Toen de eerste lockdown van kracht werd en zaken gedwongen de deuren moesten sluiten, werd er onder druk van de overheid een betalingsuitstel van negen maanden voorzien. Concreet moesten de getroffen bedrijven enkel de rente aan de bank betalen.

Nu loopt dat betalingsuitstel echter ten einde en zien de bedrijven uit de eventsector, die nog steeds de deuren moeten sluiten, zich gedwongen om individueel met de banken te gaan onderhandelen. En volgens Sound of Silence is dat voor de overgrote meerderheid een “zeer onaangename en hardvochtige ervaring”. De organisatie maakt melding van hoge waarborgen, kredietweigeringen en weigeringen om het uitstel te verlengen. De sector laakt dan ook de willekeur bij de banken, zeker omdat bij vele bedrijven het water aan de lippen staat.

Solidair met de maatschappij

Volgens Sound of Silence moet het geld van de steunmaatregelen nu aangewend worden om de betalingen bij de bank af te lossen. “Dit kan toch niet de bedoeling zijn”, klinkt het. Daarom vraagt de sector meer solidariteit van de banken. “De getroffen eventsector is al maandenlang solidair met de maatschappij en zal deze solidariteit nog voor een lange tijd moeten aanhouden. Waarom kan de banksector niet dezelfde solidariteit naar de maatschappij tonen? De bankencrisis van 2008 ligt nochtans nog niet zo lang achter ons”, brengt Sound of Silence in herinnering. “En wat na het coronatijdperk? Zullen de banken zich dan wel constructief opstellen? Of juist nog meer de willekeur laten regeren?”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN