IOC vraagt geduld: “Nog te vroeg om coronamaatregelen voor Tokio aan te kondigen”

IOC vraagt geduld: “Nog te vroeg om coronamaatregelen voor Tokio aan te kondigen”

Foto: EPA-EFE

Volgens het Internationaal Olympisch Comité is het nog te vroeg om aan te geven welke maatregelen er tijdens de Olympische Spelen van Tokio worden genomen om besmettingen met het coronavirus te voorkomen. Dat zei voorzitter Thomas Bach na een virtuele vergadering vanuit Lausanne. “Geen enkele expert weet hoe de wereld er straks uitziet. We moeten nog even wachten.” Hij onderstreepte nogmaals dat het doorgaan van het evenement niet ter discussie staat.

Bach verwacht dat in februari de eerste draaiboeken met betrekking tot COVID-19 richting de nationale olympische comité’s en de chef de missions gaan. Daarin zullen meerdere scenario’s worden geschetst. De verwachting is dat er voor atleten sprake zal zijn van quarantaine en voortdurende tests, voor zover ze nog niet zijn gevaccineerd. Bach wilde op de maatregelen nog niet vooruitlopen. “Dat heeft nu nog geen zin”, zei de Duitser. “We vragen gewoon om geduld, voor begrip, het is te vroeg om iets te beslissen. We verspillen geen tijd en energie aan speculatie. Wel werken we aan hoe de Spelen zullen verlopen.”

Bach toonde zich optimistisch. “Door de maatregelen die de regeringen nu nemen, zien we dat de besmettingscijfers teruglopen. Dat is gunstig, en als we daar het lente- en later zelfs het zomereffect bij optellen ziet het er helemaal niet slecht uit. Verder zijn er onder strikte protocollen de afgelopen maanden veel sportwedstrijden gehouden, met duizenden en duizenden tests op het virus. Het aantal positieve gevallen was minimaal. Van een uitbraak is zelfs nergens sprake geweest.”

De Olympische Spelen in Tokio waren gepland voor de zomer van 2020, maar werden als gevolg van de pandemie uitgesteld, een primeur in tijden van vrede. De pandemie is nog aan de gang en nieuwe varianten van het virus steken de kop op. Dat leidde tot speculaties over een nieuw uitstel, of Spelen zonder publiek, tot volledige annulering. “Het is onze taak om de Spelen te organiseren, niet om de Spelen te annuleren”, zegt Bach. “Daarom zullen we de speculatie niet aanwakkeren. Ik hoor de raarste dingen, uitstel, afstel, zelfs uitwijken naar een andere stad. Iedereen die maar enigszins op de hoogte is, weet dat dit laatste niet eens mogelijk is. Wij steken verder geen energie in dit soort verhalen, de atleten die zich aan het voorbereiden zijn verdienen deze speculaties niet. We discussiëren niet of we de Olympische Spelen moeten organiseren, maar hoe we ze zullen organiseren. Een plan is er niet, want we leren elke dag. De verantwoordelijkheid van de Japanse regering en het IOC is om verder te kijken dan deze situatie.”

Vaccinatie

Wat betreft het vaccineren van atleten herhaalde Bach het eerdere standpunt van het IOC. “Wij willen geen voorrang. Het gaat nu om de kwetsbare mensen, om het medisch personeel, om de mensen die onze samenleving overeind houden. Als er daarna vaccins beschikbaar komen voor grotere groepen gezonde personen hopen we dat we mogen meedoen. Zover is het nu nog niet.”

Bach heeft er desondanks het volste begrip voor dat er stromingen zijn die het onzin vinden in deze tijden Olympische Spelen te houden. “Dat is volkomen logisch. Als je in een lockdown zit, niet naar je familie kunt, geen restaurant mag bezoeken, dan heb je wel iets anders aan je hoofd. Maar het is onze taak, en die van regeringen, om verder te kijken dan het heden. Daarom zetten we door.”

Bach blijft

De voor maart (10-12) geplande sessie van het Internationaal Olympisch Comité zal niet in Athene plaatsvinden. Wegens de coronapandemie besliste het IOC-bestuur woensdag om de sessie virtueel te houden. Belangrijkste programmapunt op de agenda is de herverkiezing van voorzitter Thomas Bach.

Bach volgde in 2013 Jacques Rogge op als IOC-voorzitter. Na een eerste termijn van acht jaar kan een voorzitter voor nog eens vier jaar herkozen worden. Er is geen tegenkandidaat voor de voormalige olympische kampioen schermen (1976).

Corrigeer