Matthias Casse ziet eerste internationale stage afgelast door onvoorzichtige skileraar: “De druk werd onhoudbaar”

Matthias Casse ziet eerste internationale stage afgelast door onvoorzichtige skileraar: “De druk werd onhoudbaar”

Foto: REUTERS

Brute pech voor Matthias Casse. De Belgische topjudoka arriveerde deze week eindelijk op een langverwachte internationale stage in Oostenrijk om zich deftig voor te kunnen bereiden op de Olympische Spelen, maar moest na amper twee dagen alweer inpakken onder druk van de Oostenrijkse overheid.

Matthias Casse is de nummer één van de wereld in de categorie tot 81 kilogram en één van de grootste Belgische medailletroeven op de komende Olympische Spelen. Maar een gebrek aan competitie en deftige internationale stages omwille van de coronapandemie speelden hem parten. Zo werd hij twee weken geleden onverwacht uitgeschakeld in de tweede ronde van de Masters in Doha.

Maar zondag kon de 23-jarige Hemiksemnaar dan eindelijk toch vertrekken voor een langverwachte stage in het Oostenrijkse Mittersill. Normaal gezien troepen daar een duizendtal judoka’s samen, door de strenge coronamaatregelen was er nog plek voor 200 atleten en 50 begeleiders uit België, Hongarije, Slovakije, Slovenië, Kroatië, Oostenrijk, Duitsland, Nederland en Kosovo. “Na een rit van tien uur was ik zondagavond aangekomen in Mittersill”, vertelt Casse. “Ik onderging meteen een sneltest en maandagochtend deed ik mijn eerste training. Tegen de middag kregen we al het nieuws dat onze stage afgelast zou worden. Ik mocht nog tot woensdagochtend blijven en heb in totaal nog vier trainingen kunnen doen, maar ben toen ook moeten vertrekken.”

Dat het internationale judokamp werd afgeblazen was niet de schuld van de judoka’s zelf, maar van een onvoorzichtige skileraar. “Wat wij hebben gehoord is dat er een Engelse skileraar in de regio van Salzburg besmet was, maar toch nog skilessen heeft gegeven. Daardoor zijn 37 mensen besmet geraakt en moesten meer dan honderd personen in quarantaine. Dat leidde tot paniek in onze regio: alles werd gesloten en de regels werden nog verstrengd. Hoewel ons judokamp nog een officiële goedkeuring had gekregen, werd de druk van de Oostenrijkse regering onhoudbaar. Die dreigde ermee alle subsidies van de Oostenrijkse judobond in te trekken en uiteindelijk werd alles dan toch afgelast.”

Een flinke streep door de rekening van Casse, die zo de broodnodige sparringspartijen tegen internationale toppers door zijn neus geboord ziet. “Héél jammer. Dit was een uitstekende opportuniteit om nog een hoop toppers vast te pakken, goed trainen en in topvorm te geraken. Maar ik panikeer niet. Ik heb nog zes maanden tot de Spelen. Ik ben meteen afgereisd naar Duitsland voor een nieuwe, meer kleinschalige stage. En ik probeer ook nog een stage in Hongarije - die eigenlijk al volgeboekt zit - te regelen. Deze stage in Mittersill heeft aangetoond dat mits een goed protocol stages wel veilig kunnen worden georganiseerd. Het is spijtig dat externe factoren roet in het eten hebben gegooid. Maar de veiligheidsmaatregelen bij ons waren heel strikt: iedereen was minstens drie keer getest en er kon niemand in of uit de grote judobubbel. Als alle sectoren dezelfde protocollen zo strikt zouden opvolgen, zou corona niet zo lang meer overeind blijven. Corona zal nog wel meer dwarsbomen in de toekomst. Ik ben mij al negen maanden aan het aanpassen en dat zal zo nog verder moeten tot aan de Spelen. Er is geen andere optie.”

Het eerstvolgende toernooi op de agenda van Matthias Casse is de Grand Slam van Tel Aviv (18/02), maar door de verontrustende situatie in Israël is het onzeker of deze zal doorgaan. Verder zijn ook nog de Grand Slam van Tashkent (05/03), het EK in Lissabon (15/04), de Grand Slam van Parijs (08/05) en het WK in Boedapest (06/06) gepland in voorbereiding op de Olympische Spelen.

Corrigeer