Een van de grote mysteries uit de natuur ontrafeld: waarom kakt een wombat kubusjes?

Video: Het Nieuwsblad

Het was lang een van de grote mysteries uit de dierenwereld: de kubusvormige keutels van de Australische wombat. Maar onderzoekers hebben dat mysterie nu misschien wel ontrafeld.

Elke dag produceert een wombat zo’n honderd kubusvormige drollen. Die gebruikt het Australische dier om een territorium af te bakenen. Maar waarom die uitwerpselen per se kubusvormig moeten zijn, daar hadden onderzoekers lang gissen naar. Zeker omdat het om zachte materie gaat.

Nu blijkt dat het te maken heeft met de opbouw van de darmen. De wombats, die trouwens gemiddeld een meter lang zijn en tot 40 kilogram wegen, hebben een darmstelsel dat opgemaakt is uit stevige en zachte delen. En vooral die laatsten zijn belangrijk. Die zachte delen kneden de uitwerpselen langzaam tot een kubusvorm. De meeste dieren hebben enkel stevige darmen, waardoor hun uitwerpselen cilindervormig zijn.

LEES OOK. Spinnende poes, vreemde keutels en sterke slak: de grootste mysteries uit de dierenwereld

Maar de kubusvormige drollen hebben volgens de onderzoekers ook een functie. Wombats doen hun behoefte vaak op rotsen of boomstronken om zo hun territorium te markeren. En kubusvormige uitwerpselen rollen daar minder gemakkelijk van af.

Een van de grote mysteries uit de natuur ontrafeld: waarom kakt een wombat kubusjes?
Foto: Shutterstock
Corrigeer

MEER NIEUWS