Mathieu Van der Poel overweegt vroeger uit Tour de France te stappen (en sluit acht wereldtitels in het veld niet uit)

 Mathieu Van der Poel overweegt vroeger uit Tour de France te stappen (en sluit acht wereldtitels in het veld niet uit)

Foto: Foto Marc Van Hecke

De kans is reëel dat Mathieu Van der Poel de Tour dit jaar niet zal uitrijden. Dat zei hij een dag na zijn vierde wereldtitel in het veldrijden. Anders dan de voorjaarsklassiekers en de Spelen rekent hij zijn eerste Tour komende zomer ook niet tot zijn hoofddoelen dit jaar. De mountainbikewedstrijd op de Spelen, onmiddellijk na de Tour, is belangrijker.

“Sowieso zal ik in juni nog een trainingskamp op de mountainbike inlassen”, legt hij uit. “Daardoor zal ik ook niet honderd procent zijn in de Tour. Om op de Spelen in mijn allerbeste vorm te zou, had ik misschien de Tour zelfs liever overgeslagen. Alleen willen het team en de sponsors mij er absoluut bij, en dat begrijp ik dan ook wel weer. Zij betalen uiteindelijk mijn loon.” Het is ook niet zo dat Van der Poel met tegenzin naar de Tour zal afreizen. “Af en toe wat water bij de wijn doen is ook niet slecht”, legt hij uit. “Ik heb sowieso al heel veel privileges en vrijheid binnen de ploeg. Alleen al het feit dat ik weg, cross en mountainbike mag combineren. Niet veel andere renners kunnen dat zeggen. Maar mocht ik meer kans hebben om de Spelen te winnen als ik de Tour niet zou rijden, dan zou ik persoonlijk daar wel voor kiezen.”

De kans is groot dat het daarom een tussenoplossing wordt. Wel starten in de Tour, maar niet de drie volle weken uitrijden. “Als dat zou betekenen dat ik meer kans maak op de Spelen, zou ik dat inderdaad wel overwegen”, beaamt Van der Poel.

Nog opvallend: hoewel hij al aan vier wereldtitels zit en zowat alles gewonnen heeft wat er te winnen valt in het veldrijden, blijft Van der Poel ook als crosser gemotiveerd. Al geeft hij toe dat dat vooral met een wedstrijd te maken heeft: het WK. “Het programma dat ik deze winter gevolgd heb, is perfect voor mij. Een vijftiental crossen, geen klassementen die ik moet verdedigen en het WK als grote doel.”

Een WK overslaan is dan ook geen optie. Ook volgend jaar niet als dat WK in de Verenigde Staten wordt georganiseerd en een specifieke voorbereiding en lange trip vraagt. “Ik heb er nog niet over nagedacht”, klinkt het. “Maar normaal zal ik ook dat WK rijden, ja.” Hoe groot zijn WK-honger, blijkt uit het feit dat Van der Poel zelfs een absoluut WK-record niet uitsluit. Momenteel is Erik De Vlaeminck met zeven wereldtitels all-time-recordhouder. Zou hij ooit beter kunnen doen? “Misschien is dat wel mogelijk, ja”, aldus de pas 26 geworden Van der Poel. “Dat is nog lange weg te gaan, en het is ook niet iets wat ik me nu tot doel stel. Maar als dat record ooit in zicht komt, waarom niet? Ik hoop nog veel jaren te crossen. Dus acht titels? Ik denk wel dat het kan.”

Corrigeer

MEER NIEUWS