Advocaat verdachte: “Onzin dat mijn cliënt vervolgd wordt voor aanslagen in Parijs”

Advocaat verdachte: “Onzin dat mijn cliënt vervolgd wordt voor aanslagen in Parijs”

Foto: BELGA

De advocaat van Smail Farisi, een van de verdachten in het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, begrijpt niet waarom zijn cliënt voor die feiten zou moeten terechtstaan. Het federaal parket wil de man, die ook in verdenking is gesteld in het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem, voor de correctionele rechtbank brengen, maar daar is geen reden voor, zegt advocaat Sébastien Courtoy.

Smail Farisi was de man die het appartement in Etterbeek waar zelfmoordterrorist Khalid El Bakraoui zich schuilhield, oorspronkelijk had gehuurd om een OCMW-uitkering te kunnen innen hoewel hij nog bij zijn ouders woonde, en om met zijn vriendin te kunnen afspreken. Hij leende het uit aan Khalid El Bakraoui op diens vraag en na de aanslag van 22 maart haalde hij samen met zijn broer Ibrahim de flat leeg en maakte die van top tot teen schoon.

Onzin

“Het is onzin dat mijn cliënt terecht zou moeten staan voor de aanslagen in Parijs”, zegt meester Courtoy. “De echte daders zijn of dood, of staan binnenkort terecht in Parijs. Het Franse gerecht was niet geïnteresseerd in mijn cliënt, wat aantoont dat hij er niets mee te maken had. Niets toont aan dat mijn cliënt wist waar El Bakraoui mee bezig was toen hij dat appartement uitleende. We verwachten in dit dossier niets minder dan een volledig vrijspraak. Hij is publiek in verdenking gesteld, zijn onschuld zal ook publiek komen vast te staan.”

In het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs wil het federaal parket in totaal 14 verdachten laten terechtstaan, en vraagt het de buitenvervolgingstelling of de afsplitsing voor zes anderen. De raadkamer spreekt zich uit op 24 februari.

Corrigeer

MEER NIEUWS