Westerse landen, waaronder België, eisen onmiddellijke vrijlating Navalny

Westerse landen, waaronder België, eisen onmiddellijke vrijlating Navalny

Foto: via REUTERS

Rusland moet de Russische oppositieleider Aleksej Navalny onmiddellijk en zonder voorwaarden vrijlaten. Die eis herhalen verschillende westerse landen dinsdag nadat een rechtbank hem veroordeelde tot 3,5 jaar cel, waarvan hij 32 maanden in een strafkolonie moet uitzitten. Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) schreef op Twitter dat “politieke motieven nooit een opsluiting of het wegnemen van fundamentele mensenrechten kunnen rechtvaardigen.”

“België sluit zich aan bij zijn Europese partners in verband met deze fundamentele kwestie en vraagt om Navalny’s vrijlating. De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell zal een duidelijke boodschap overbrengen tijdens zijn bezoek aan Rusland binnen een paar dagen.” Borrell trekt van 4 tot 6 februari naar Rusland in opdracht van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese lidstaten.

Zelf schreef Borrell op Twitter dat de straf indruist tegen het oordeel van het Europees hof voor de Rechten van de Mens, dat eerder heeft bepaald dat de zaak tegen Navalny “willekeurig en onredelijk” is.

LEES OOK. Russische opposant Alexej Navalny veroordeeld tot 3,5 jaar cel

De Duitse buitenlandminister Heiko Maas sprak op Twitter van een “bittere klap voor de fundamentele vrijheden en de rechtstaat in Rusland”. Zijn Britse collega Dominic Raab riep eveneens op tot directe en onvoorwaardelijke vrijlating van Navalny en de demonstranten en journalisten die de afgelopen twee weken zijn gearresteerd. Raab noemde de uitspraak “pervers”, omdat een slachtoffer van vergiftiging is veroordeeld, en niet de mensen achter de gifaanval. De Franse president Emmanuel Macron gaf aan dat “politieke onenigheid nooit een misdaad is”.

Litouwen riep op tot extra EU-sancties. Het land overweegt eigen strafmaatregelen als de Unie niet snel handelt, stelt buitenlandminister Linas Linkevicius. En ook buurland Letland vraagt EU-sancties en dringende maatregelen opgelegd door de Europese Raad. Minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics noemde de veroordeling van Navalny “vreselijk cynisch en een volledige minachting van de rechtsstaat en van de internationale verplichtingen van Rusland”.

Realiteit

En ook de Raad van Europa stelt dat de veroordeling van Navalny “alle geloofwaardigheid tart” en “in strijd is met de internationale verplichtingen van Rusland op vlak van de mensenrechten”, zegt commissaris voor de Mensenrechten Dunja Mijatovic

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken toonde zich een verklaring diep bezorgd over het vonnis. Hij gaat met bondgenoten overleggen over hoe Rusland kan worden afgerekend op het “falen van het respecteren van de rechten van zijn burgers”.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verwerpt de westerse oproepen, die zouden losstaan van de realiteit. “Bemoei je niet met de interne zaken van een soevereine staat”, aldus een woordvoerder volgens Russische media. “Onze aanbeveling is dat iedereen zich met zijn eigen problemen bezighoudt.”

Corrigeer

MEER NIEUWS