Nederland voert vanaf eind volgend jaar statiegeld op blikjes in

Nederland voert vanaf eind volgend jaar statiegeld op blikjes in

Foto: ivanelegeert

Vanaf eind volgend jaar voert Nederland statiegeld op blikjes in. Dat schrijft de Nederlandse staatssecretaris van Milieu Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer.

Het statiegeldbedrag per blikje wordt minimaal 15 cent. De maatregel gaat in op 31 december 2022. De Nederlandse regering komt met de maatregel omdat er nog steeds te veel blik als zwerfafval in het milieu belandt.

De ingangsdatum is volgens Van Veldhoven “realistisch en haalbaar”. Wel noemt ze het opzetten van een speciaal statiegeldsysteem voor blik “een majeure operatie”. Producenten zijn verantwoordelijk voor het opzetten hiervan en dragen ook de kosten. Horeca en kleine verkooppunten zijn vrijgesteld van de innameplicht.

In Nederland gaan per jaar 2 miljard blikjes over de toonbank, 150 miljoen daarvan belanden in het milieu. Vanaf 1 juli dit jaar komt er al statiegeld op kleine plastic flesjes. Op alle flesjes kleiner dan 1 liter wordt dan ook 15 cent extra geheven, die klanten terugkrijgen als ze het flesje inleveren.

Corrigeer

MEER NIEUWS