Met of zonder publiek, het Eurovisiesongfestival gaat door. “Vastberaden en realistisch”

Met of zonder publiek, het Eurovisiesongfestival gaat door. “Vastberaden en realistisch”

Duncan Laurence, de Nederlander die de laatste editie won, die ondertussen al van 2019 dateert. Foto: REUTERS

Het Eurovisiesongfestival gaat vanwege de aanhoudende coronacrisis niet in normale vorm door. De organisatie mikt desondanks nog altijd op een scenario waarin alle deelnemers, onder strikte maatregelen, naar Rotterdam komen. Ook wordt een Songfestival met publiek nog niet uitgesloten. Dat is woensdag bekendgemaakt tijdens een online persconferentie.

Alle pijlen zijn nu gericht op het hoogst haalbare plan B, waarin het songfestival in aangepaste vorm door kan gaan. Dat betekent volgens uitvoerend producent Sietse Bakker een editie op 1,5 meter, met scherpe coronamaatregelen waarbij alle 41 artiesten in Rotterdam Ahoy kunnen optreden. Of publiek aanwezig kan zijn bij de shows en of de activiteiten in de stad door kunnen gaan wordt op een later moment besloten.

Protocol

Het beste scenario, een normaal songfestival zoals andere jaren, is alvast doorgestreept. De European Broadcasting?Union (EBU) vindt dat onder de huidige omstandigheden niet realistisch. Door te kiezen voor scenario B kan er volgens de organisatie altijd nog afgeschaald worden naar beperktere scenario’s, waarin alle artiesten vanuit eigen land optreden. Ook wordt niet uitgesloten dat er op een aantal vlakken juist opgeschaald kan worden, mocht dat mogelijk blijken in mei.

Om alles veilig te laten verlopen ligt een uitgebreid gezondheidsplan en protocol klaar. Dat is vergelijkbaar met protocollen die worden gebruikt in de voetbalwereld en de Formule 1. Uit voorzorg heeft de EBU daarnaast al de grootte van de delegaties per land afgeschaald.

De organisatie is naar eigen zeggen “vastberaden en realistisch”. Er is voorzichtig optimisme met het oog op de steeds grotere groep?gevaccineerden en er komen steeds meer mogelijkheden om snel en betrouwbaar te testen. Ook de verschillende internationale pilots met testevenementen bieden hoop.

Het Songfestival gaat dit jaar hoe dan ook door. Op 18 en 20 mei vinden de halve finales plaats en op 22 mei staat de finale gepland.

Corrigeer

MEER NIEUWS