Solidariteitsactie academici levert 710.000 euro op

(Themabeeld) ©  Liesbeth Gaethofs LG

Bron: BELGA

De actie ‘1000x1000’, een initiatief van zestien professoren van de Vlaamse universiteiten, heeft 710.000 euro ingezameld voor drie kansarmoedeprojecten van de Koning Boudewijnstichting. Meer dan 1.300 academici zetten ook hun handtekening onder een politieke oproep voor een nieuw sociaal contract.

Met de actie ‘1000x1000’ wilden de professoren 1.000 collega’s aansporen om elk 1.000 euro te doneren. Het geld zal gebruikt worden voor initiatieven ter versterking van de onderwijskansen van kinderen, leerlingen en studenten uit diverse kansengroepen. Zo’n 600 professoren en personeelsleden stortten 1.000 euro. Samen met andere kleinere giften komt het voorlopige eindbedrag daarmee op 710.000 euro. “Maar de huidige problemen van armoede en sociale ongelijkheid zijn de verantwoordelijkheid van de hele samenleving en los je niet op met een liefdadigheidsactie,” waarschuwt Bea Cantillon (UAntwerpen). “De kracht van 1000x1000 zit daarom niet in de vele gulle giften.” Naast de inzamelactie lanceerden de initiatiefnemers daarom een oproep voor een nieuw sociaal contract. Die werd door ruim 1.300 academici ondertekend.

Herverdeling

“Voor structurele problemen moeten ook structurele oplossingen gevonden worden”, vindt Bruno De Wever (UGent). “We zeggen niet dat er per se nieuwe belastingen moeten komen, en er wordt in dit land al veel herverdeeld, maar we stellen wel de efficiëntie van de herverdeling in de strijd tegen de kansarmoede in vraag.” De professoren erkennen de gevolgen van COVID-19, maar wijzen erop dat we ook voor de crisis geen goed rapport voorlegden in de strijd tegen kansarmoede. Daarbij kijken ze in het bijzonder naar de klimaatcrisis als sociale crisis, de transitie naar een kenniseconomie en de impact op laaggeschoolde gezinnen, en de vergrijzingsdruk.

“De uitdagingen zijn zo groot, dat ze niet zullen kunnen beantwoord worden met wat oplapwerk links of rechts”, aldus Bruno Blondé (UAntwerpen). “Meer dan 1300 collega’s tekenden daarom de publieke oproep voor een ‘nieuw sociaal contract’, met een efficiënter sociaal beleid en rechtvaardiger belastingen. Dat is ongezien. Op woensdag 3 februari geeft 1000x1000 de fakkel door. We dragen de ingezamelde fondsen over aan de Koning Boudewijnstichting en de handtekeningen aan het beleid, vertegenwoordigd door minister Frank Vandenbroucke.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer