Enorme ijsberg breekt af in ‘kleine’ ijsbergen, goed nieuws voor bedreigd eiland

Enorme ijsberg breekt af in ‘kleine’ ijsbergen, goed nieuws voor bedreigd eiland

Foto: via REUTERS

De grootste ijsberg ter wereld, die zich momenteel in het midden van de Zuid-Atlantische Oceaan bevindt, blijft verder afbrokkelen. Dat zou goed nieuws moeten zijn voor het Britse eiland South Georgia, dat bedreigd werd door het gevaarte. Dat meldt het Europees Ruimtevaartbureau ESA woensdag.

De ijsberg, A68-A genaamd, is een reus van een biljoen ton die in juli 2017 heeft losgemaakt van de Larsen C-ijsplaat, die vastzit aan het Antarctisch schiereiland. In november raakte bekend dat het gevaarte afstevende op het afgelegen Britse eiland in de Zuid-Atlantische Oceaan, waar duizenden pinguïns en zeehonden leven. Als het gevaarte voor de kust van South Georgia zou stranden, zou dat de dieren verhinderen om te jagen en voedsel te zoeken en zou dat een ecologische ramp veroorzaken.

De ijsberg veranderde in december echter van richting en begon enorm veel ijs te verliezen. Het bleef echter nog lang onduidelijk naar waar de ijsberg precies zou drijven. Onlangs heeft het ESA ontdekt dat de ijsberg veel meer grote scheuren bevat en afgebrokkeld is tot meerdere ‘kleine’ ijsbergen. De brokken bevinden zich nu op 225 kilometer van het eiland, maar lijken intussen verder weg te drijven.

Corrigeer