Voorzitter van organisatiecomité van de Spelen krijgt er ook van langs van zijn eigen vrouw na vrouwonvriendelijke uitspraken

Voorzitter van organisatiecomité van de Spelen krijgt er ook van langs van zijn eigen vrouw na vrouwonvriendelijke uitspraken

Foto: AFP

De voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio, Yoshiro Mori, heeft zich donderdag verontschuldigd nadat hij onder vuur kwam te liggen vanwege enkele vrouwonvriendelijke uitspraken.

De 83-jarige ex-premier van Japan had woensdag tijdens een onlinemeeting van het Japans olympisch comité gesuggereerd dat vrouwen te veel praten tijdens bestuursraden.

“Zo’n vergaderingen met veel vrouwen duren langer omdat ze het moeilijk vinden om af te ronden. Vrouwen zijn competitief. Wanneer een iemand de hand opsteekt om te praten, voelen anderen zich verplicht dat ook te doen. En dus praat iedereen. We hebben ongeveer zeven vrouwen in het organisatiecomité, maar iedereen kent zijn plaats”, had hij gezegd. Het leverde hem felle kritiek op.

Tijdens een persmoment bood Mori donderdag zijn excuses aan en noemde zijn uitlatingen ongepast. “Ik wil mij verontschuldigen”, zei hij. “Ik zei dit zonder erover na te denken.” Mori benadrukte wel dat hij niet denkt aan een ontslag. “Ik heb zeven jaar hard gewerkt en mij helemaal toegewijd aan het organiseren van de Olympische Spelen in Tokio. Ik zal niet aftreden.”

Op de vraag waarom hij claimde dat vrouwen te veel zouden spreken op vergaderingen antwoordde hij: “Ik praat tegenwoordig niet zo vaak meer met vrouwen, dus ik weet het niet.”

“Mori, neem ontslag”, was meteen trending op Twitter in Japan. Enkele vooraanstaande Japanners verhoogden de druk op de voormalige premier. Ex-judoka Kaori Yamaguchi, één van de voorvechtsters voor meer vrouwen in de Japanse sportadministratie beschuldigde Mori ervan de boodschap van de Spelen te ondermijnen. “Gendergelijkheid en aandacht voor mensen met een handicap zouden een kernwaarde moeten zijn voor de Spelen in Tokio”, zei ze. “Het is jammer om de voorzitter van het organiserend comité zoiets te horen vertellen.”

De conservatieve Yoshiro Mori bekende dat hij ondertussen er ook van langs heeft gekregen van zijn vrouw, zijn dochter en zijn kleindochter. “Mijn vrouw was gisteravond boos op mij. Ze zei: ‘Je hebt weer iets stoms gezegd. Je maakt vrouwen tot vijand en ik ben degene die het moet bekopen.”

Japan presteert traditioneel erg slecht op het gebied van gendergelijkheid. Het staat pas op de 121e plaats van 153 landen in het wereldwijde genderkloofrapport 2020 van het World Economic Forum.

Corrigeer