Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert: “Sihame El Kaouakibi moet dringend uitleg geven aan onze partij”

“Sihame El Kaouakibi moet dringend uitleg geven aan onze partij.” Dat zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert woensdag in De ochtend op Radio 1.

LEES OOK. Gwendolyn Rutten bevestigt dat Sihame El Kaouakibi 50.000 euro kreeg van Open VLD voor “professionele lancering in de politiek”

De voorzitter reageert op de heisa die de laatste dagen is ontstaan rond Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi. Vorige week rezen er vragen rond subsidies die ze had gekregen voor haar project Let’s Go Urban. Gisteren bleek dan dat de politica 50.000 euro had gekregen van de partij om haar te lanceren tijdens de verkiezingen in 2018. En dat schoot bij heel wat partijleden in het verkeerde keelgat.

“Ik heb de laatste dagen kennis genomen van hoe het juist in zijn werk is gegaan”, zei Egbert Lachaert. “Ik heb ook contact gehad met mijn voorganger (Gwendolyn Rutten, nvdr.) en zij heeft verteld hoe ze daartoe gekomen is. Maar voor mij is het moeilijk om uit te leggen omdat ik daar niet zelf bij betrokken was. Ik begrijp onze basis ook wel: ik ben zelf al heel lang actief binnen de partij. Ook voor mij was het ooit kiezen tussen een nieuwe badkamer zetten of campagnevoeren. Ik snap dat de basis van onze partij dat veel geld vindt.”

Geen cadeau

“Maar het is niet zo dat Sihame 50.000 euro cadeau gekregen heeft. Mijn voorganger heeft dat beslist om redenen die valabel zijn. Het ging om de grootste kieskring, waar we het moeilijk hadden en waar we een kandidaat zagen met een uniek profiel in wie we een meerwaarde zagen. Het was een goedbedoelde investering, zoals Vlaams Belang een miljoen investeert in Facebook-reclame. Ik ga niet ontkennen dat het nu slecht valt, en dat begrijp ik.”

LEES OOK. Affaire-El Kaouakibi wordt affaire-Open VLD: hoe het schandaal heel de liberale partij bedreigt (+)

Maar Lachaert roept El Kaouakibi toch op om duidelijkheid te geven. “Ik vertel wat ik vandaag weet”, zegt hij. “Maar verder kan ik over die hele zaak alleen zeggen: wij willen graag meer duidelijkheid over wat hier precies aan de gang is. Dit is een week geleden gestart met artikels in de krant en wij krijgen bijzonder weinig informatie, ook de info van Sihame is voorlopig zeer beperkt. Onze vraag is daarom uitdrukkelijk: Sihame moet dringend transparantie en duidelijkheid geven. Ik verwacht tekst en uitleg over wat al een week in de kranten staat. Wij kunnen als partij niet verder zonder dat we duidelijkheid krijgen van die persoon. Iemand is onschuldig tot tegendeel bewezen is, maar je hebt als partijlid ook een actieve informatieplicht en daarover verwacht ik meer. We gaan elkaar binnenkort horen. Op basis daarvan zal ik actie ondernemen.”

Politieke toekomst

Of El Kaouakibi dan nog een toekomst heeft binnen de partij? “Dat zal de tijd moeten uitwijzen. Zoals gezegd: je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Maar als je lang wacht met reageren, maak je het voor jezelf moeilijk. Daarom roep ik haar op: werk goed mee met de bewindvoerder in de vzw en wees open naar de partij. Wij worden ook meegenomen in de storm en dat is niet fijn.”

Corrigeer

MEER NIEUWS