Minister van Onderwijs Ben Weyts scherp voor Smartschool na technische problemen: “Ze kunnen toch ook kranten lezen?”

Minister van Onderwijs Ben Weyts scherp voor Smartschool na technische problemen: “Ze kunnen toch ook kranten lezen?”

Themabeeld Foto: katrijn van giel

Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) reageerde woensdag in het Vlaams Parlement scherp op de technische problemen bij Smartschool. “Het onderwijs is in dezen klant van een private speler en heeft recht op een stabiele dienstverlening. Ik veronderstel dat men daar ook kranten kan lezen en dat men weet wanneer die maandag er aan komt”, zei hij.

Het digitale platform nam naar eigen zeggen extra maatregelen voor de “afkoelingsweek”, waarbij leerlingen in het middelbaar afstandsonderwijs moeten krijgen, maar kon toch niet verhinderen dat het systeem overbelast raakte. Met live lesgeven zouden er geen problemen geweest zijn. Wel liepen de algemene activiteiten binnen het systeem moeilijk. Het ging dan bijvoorbeeld om het uploaden van materiaal door leerkrachten, of het downloaden van taken door leerlingen.

Een private speler had moeten weten dat er een piek zat aan te komen, zei Weyts woensdag. “Gelet op het gegeven dat er in het verleden financiële steun voor extra capaciteit is toegekend, dat men daarbovenop ook nog eens de prijzen heeft verhoogd om extra capaciteit te genereren, dan moet je er als private speler toch zorgen dat je je klanten een stabiele dienstverlening kan garanderen”, zei de minister.

Weyts wees erop dat de regering in het kader van de ‘Digisprong’ 375 miljoen euro wil investeren in het onderwijs. “We gaan zorgen voor een boost aan investeringen en aanbod inzake innovatie”, aldus de minister. “Nieuwe spelers dienen zich aan. Het is heel goed dat de concurrentie en de vrije keuze toenemen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS