Europese Commissie wil voorlopig handelsakkoord met Verenigd Koninkrijk verlengen tot eind april

Europese Commissie wil voorlopig handelsakkoord met Verenigd Koninkrijk verlengen tot eind april

Foto: REUTERS

De Europese Commissie heeft de lidstaten woensdag voorgesteld om de voorlopige toepassing van het vrijhandelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk met twee maanden te verlengen tot 30 april. Het moet meer tijd bieden voor het juridische vertaalwerk en de definitieve goedkeuring in het Europees Parlement en de Raad.

Toen de Europese en Britse onderhandelaars op kerstavond in extremis een deal over hun toekomstige handelsrelaties sloten, restte er geen tijd meer om de tekst definitief te laten bekrachtigen door de lidstaten en de Europarlementsleden. Om een harde Brexit op 1 januari te vermijden, werd daarom een voorlopige inwerkingtreding tot eind februari overeengekomen.

De Commissie wil de voorlopige toepassing nu met twee maanden verlengen tot 30 april. Het gaat om “een technische verlenging” die meer tijd biedt voor een juridisch correcte omzetting van het akkoord in alle 24 officiële talen. Het akkoord wordt pas definitief van kracht na instemming van het Europees Parlement en de goedkeuring door de lidstaten.

Het Verenigd Koninkrijk moet met de verlenging akkoord gaan.

Corrigeer

MEER NIEUWS